maandag 10 oktober 2022

The Windsors

Tussen 2016 en 2020 was de satirische sitcom 'The Windsors' te zien op Channel 4. Drie seizoenen met in totaal 20 afleveringen. Deze zijn nu op Netflix te bekijken. Het gaat over de Britse koninklijke familie met natuurlijk fictieve verhalen maar wel geïnspireerd op echte gebeurtenissen. Laat het aan de Britten om er een hilarische over de top iets van te maken.

Het meest heerlijke personage is Camilla, gespeeld door Haydn Gwynne, die haar neerzet als een kettingrokende niets ontziende machtswellusteling. Een soort mix van Joan Collins en Beatrice Arthur. Koningin worden is haar voornaamste doel in het leven en daarvoor staat niets haar in de weg, moord, bomaanslagen, vergif, zij draait er haar hand niet voor om. Charles (Harry Enfield) is vooral met zichzelf bezig en voelt zich chronisch ondergewaardeerd.

Ook William, Kate, Harry, Meghan en Kate's zus Pippa komen in beeld als ook Charles' broers en zus, Andrew, Edward en Anne. Sarah, de voormalige vrouw van Andrew en hun dochters Beatrice en Eugenie hebben ook een belangrijke en dolkomische rol. Alles wordt natuurlijk in het belachelijke getrokken. Alleen al de manier waarop met name William (Hugh Skinner), Beatrice (Ellie White) en Eugenie (Celeste Dring) spreken is echt geweldig. Anne (Vicki Pepperdine) verschijnt steeds plotseling voorafgaand van een temperatuurdaling, immer ouwelijk in zwart gekleed. William krijgt op belangrijke momenten advies van voorvaders en -moeders. Kortom 'Spitting Image' achtige gebeurtenissen.

Daarnaast komen o.m. Theresa May, Donald Trump en Justin Trudeau en anderen die in die tijd het nieuws beheersten voorbij in uitvergrote versies. Zo nu en dan wordt het Nederlandse koningshuis genoemd zoals zij zeker niet willen zijn. Koningin Elizabeth en prins Philip komen enkel in de dialogen voorbij, hoewel Philip aanwezig is middels vulgaire, racistische berichtjes vol met schuttingtaal. 

In Groot Brittannië kwam er na de serie nog een theatervoorstelling, 'The Windsors: Endgame' in 2021 waar maar een paar acteurs van de tv cast aan meededen. 

Pippa, Meghan, Harry, Kate, William, Charles, Camilla,
Andrew, Edward, Anne, Beatrice, Eugenie en Sarah

Camilla (Haydn Gwynne) en Charles (Harry Enfield).
Die blik van beiden zegt alles over hun personage. 


1 opmerking: