vrijdag 28 oktober 2022

NS Publieksprijs

In 1987 werd de Publieksprijs voor het Nederlandse boek in het leven geroepen, in 1992 werd het omgedoopt tot Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse boek en sinds 2001 NS Publieksprijs voor het Nederlandse boek. En al die jaren, nou ja tot 2016, werkte ik in de boekhandel. Het leuke aan deze prijs is dat het een publieksprijs is en het lezerspubliek kan kiezen uit een aantal genomineerden, maar ook zelf een titel naar keuze aandragen. In de boekhandel werden de genomineerde boeken op een in het oog springende plaats in de winkel uitgestald, met daarbij de aangeleverde signing. 

In de beginjaren verstrekten wij in de boekhandel de stemformulieren die we, eenmaal ingevuld, ook weer innamen en die we in een speciale enveloppe fysiek op een vastgestelde datum in de brievenbus moesten doen. Heel officieel allemaal en we namen het ook heel serieus, want zo zijn wij boekenmensen. Daarnaast was het ook weer een moment in het jaar, naast o.m. de Boekenweek en Kinderboekenweek om mensen in de boekhandel te krijgen en met boeken in aanraking te laten komen. Later kon men dit, zoals alles, natuurlijk via de computer doen. Het was altijd een leuke periode voor het publiek maar ook voor auteurs, uitgeverijen en boekhandels. Tot dit jaar.

Dit jaar waren er ook weer zes genomineerden en het kunnen stemmen was nog maar net begonnen toen de fascistische leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, die blijkbaar ook een tot de ramsj gedoemd boekje had geschreven, zich middels de socials tot zijn idolate achterban richtte om hen te bewegen als voorkeurstem op zijn boek te stemmen. Dit zijn het soort mensen die als hun Grote Spirituele Leider zegt: "Spring", zij in koor antwoorden: "Hoe hoog?" Thierry bleef er maar op los tweeten en instagrammen, en zijn volgelingen deden wat hij vroeg en meer. Ze bleven stemmen met andere dan hun eigen emailadressen. En ja, het zijn niet de scherpste mesjes uit de la, ook met emailadressen van politici. Ze riepen elkaar ook middels de socials op om dat te doen, en hadden al de grootste lol. Hún Grote Meester zou winnen, zij zouden ons, de deugers, eens een poep laten ruiken. Thierry wees hen niet terecht, maar ging er gewoon in mee, likete elk initiatief. 

Nou ja, u heeft het allemaal kunnen vernemen wat er is gebeurd. Eind van het verhaal is dat de NS Publieksprijs dit jaar niet wordt uitgereikt vanwege de door bruin rechts geïnitieerde fraude. U kon natuurlijk ook de Pavlovreactie van Thierry en zijn discipelen voorspellen: de eeuwige slachtofferrol, ThIeRrY mAg NiEt WiNnEn!! Hij gaat zelfs zo ver om opheldering te vragen bij NS Publieksprijs. De gotspe! Dit is de man die het woord 'fraude' voor in de mond had bij de laatste Amerikaanse verkiezingen omdat zijn natte droom Donald Trump had verloren. En dat is niet zo heel vreemd, in die bruin rechtse fascistische kringen is het heel gebruikelijk om middels fraude, liegen en bedriegen zaken voor elkaar te krijgen, zodat ze denken dat iedereen zo rolt. En dan, hoe goed is je niet eens genomineerde boekje als je het middels manipulatie moet laten winnen. En vervolgens, hoe sneu ben je dan? Zijn gevolg is jedenfalls heel sneu, die posten nu felicitaties aan hun Führer vanwege zijn winst. Een niet bestaande winst op een geseponeerde wedstrijd. Echt, wat gaat er om in die laagschedelige hoofdjes. Nee, inderdaad, net wat u zegt, niet heel veel. Trouwens, hoe veel van hen zouden het boekje ook daadwerkelijk hebben gelezen?

Dit waren de zes genomineerde boeken van dit jaar. Het prijzengeld wordt nu door de zes auteurs gedeeld. En elke auteur krijgt een NS jaarkaart. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten