maandag 7 november 2022

Good luck to you , Leo Grande

Samen met Talitha de film 'Good Luck To You, Leo Grande' bezocht in LantaarnVenster in Rotterdam. Van te voren hebben we als de Beaverhausens gedineerd bij Loetje en onze tanden gezet in een bescheiden maar altijd zeer smaakvol biefstukje, met een exquis voorafje en een heerlijk dessert tezamen met een wijntje, wat een mooie opstart was naar de filmavond. Vriendin Roos had ons deze film getipt en ik had er bij voorgaande bioscoopbezoeken al voorstukjes van gezien en gedacht: dat lijkt me een leuke film. Roos werkt als vrijwilligster bij LantaarnVenster en was aanwezig toen we de trap op naar de zaal liepen zodat ze ons kaartje kon scannen.

De film gaat over een gepensioneerde lerares Nancy Stokes, gespeeld door de gelouterde actrice Emma Thompson, die sexwerker Leo Grande, gespeeld door de betrekkelijke nieuwkomer Daryl McCormack, ontvangt in een hotelkamer. Nancy is onzeker, Leo probeert haar op haar gemak te stellen en gaandeweg ontstaat er een band van wederzijds respect en vertrouwen, maar wat als dat vertrouwen, hoe goed bedoeld ook, wordt geschaad? Ik ga u natuurlijk niet het hele verhaal vertellen, maar kan u zeggen dat een film met maar twee spelers gesitueerd in één decor (de hotelkamer) weliswaar verspreid over vier verschillende ontmoetingen ruim anderhalf uur lang boeiend en interessant houden van een geweldige artistieke grootheid is. Natuurlijk door het script, maar Emma en Daryl zijn weergaloos in hun rollen. 

Omdat ze zo op elkaar aangewezen waren en ook intieme scènes moesten opnemen hebben Emma en Daryl de kleine maand dat het duurde om de film te maken intens met elkaar opgetrokken. Beiden wensten geen intimiteitscoördinator voor de intieme scènes. "We dachten dat als we ons zouden focussen op elkaar echt leren kennen, we ons dan comfortabel zouden voelen met elkaar. We liepen samen naar de set, we liepen samen naar huis, we aten samen, namen de tekst voor de volgende dag samen door, gingen slapen en herhaalde het de volgende dag weer. Op die manier zijn we heel close geworden en zijn nu dan ook hele goede vrienden." aldus Daryl.

De film heeft heel veel Britse onderkoelde humor, maar raakt ook, door de diepere lagen in het verhaal, gevoelige snaren die door beide acteurs met name ook in het stille spel goed worden weergegeven.  Ik raad deze film ten zeerste aan.

Emma en Daryl als Nancy en Leo.

Daryl en Emma als best buddies bij een persmoment. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten