zondag 13 november 2022

Happy vibes week 46

Iemand die ik volg op Twitter deelde mee dat de PLUS supermarkt bij hem om de hoek als verrassing bij iedereen in zijn appartementencomplex een tas met boodschapjes aan de deur heeft gehangen als extraatje in deze dure tijden. Krentenbollen, afbakbroodjes, kaas, jam, hagelslag, mandarijnen en American pancakemix was er in de tas te vinden. Hoe leuk is dat?! Ik weet niet waar hij woont en welke PLUS supermarkt het is, maar wat een ongelooflijk lief gebaar. 

Het filiaal waar ik werk is erg bezig met het tegengaan van voedselverspilling. Zo kan men zich inschrijven voor 'Too good to go'. Als er brood over is van de dag ervoor kunnen zij die zich hebben ingeschreven voor €5 een echt enorme tas met allerlei brood, en soms ook cake of donuts meekrijgen in de ochtend. Om 18.00 uur is er een tas voor hetzelfde bedrag te bemachtigen met allerlei etenswaren die nog prima in orde zijn, maar waarvan de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Het is een uitkomst voor mensen met een kleine beurs en er zit altijd een verrassingselement in, want je weet nooit wat erin zit. Er worden precies zoveel persoonlijke berichtjes uitgezet als er tassen zijn, zodat er geen schermutselingen ontstaan. 

Ik vind dit fantastisch, want niets is erger dan het weggooien van nog prima te eten spullen. Voedselbank zult u zeggen, maar van de week vertelde onze bedrijfsleider, die heel erg bevlogen is met het tegengaan van voedselverspilling, me dat de voedselbanken in de omtrek het aangeboden voedsel niet kunnen stallen, er is simpelweg ruimtegebrek. M.a.w. de vraag is er wel, maar er is geen ruimte om het allemaal op te slaan. Daar ligt natuurlijk een mooie en belangrijke taak voor de gemeente, zijn enthousiasme op dit gebied heeft natuurlijk ook z'n grenzen. Hij wil wel, maar het gaat niet altijd.

Mijn geloof in de mensheid is niet zo heel groot, maar dit soort op het oog kleine maar o zo belangrijke initiatieven maken dat het nog niet helemaal verdwenen is.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten