dinsdag 29 november 2022

In Memoriam: Irene Cara

In 1980 kwam de film 'Fame' uit en één van de hoofdrollen, Coco Hernandez, werd gespeeld door Irene Cara. Daarnaast zong ze het titelnummer van de film en won daarvoor een Oscar. Ook een ander nummer uit de film, 'Out Here On My Own', tevens door Irene gezongen, was genomineerd en het was de eerste keer dat twee nummers uit dezelfde film, gezongen door dezelfde artiest genomineerd waren in dezelfde categorie. Drie jaar later won Irene nogmaals een Oscar voor de titelsong van de film 'Flashdance' , waarin ze niet speelde. Wel had ze meegeschreven aan het nummer. 

Als kind was ze al bezig met muziek, dans en zang. In 1967 had ze op 8 jarige leeftijd, voor de Spaanstalige markt, al een lp opgenomen, 'Ésta Es Irene'. Daarnaast speelde ze vanaf jonge leeftijd in films, series en ook in het theater. Maar 1980, het jaar van 'Fame', betekende haar grote doorbraak. In 1982 kwam er een tv-serie van de film en een aantal acteurs van de film, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Albert Hague en Debbie Allen, prolongeerden hun rol. Irene was ook gevraagd, maar ze bedankte omdat ze zich meer wilde richten op haar muziekcarrière. De rol van Coco werd in de serie gespeeld door Erica Gimpel.

In Nederland werd haar single 'Fame' pas in 1983, naar aanleiding van de serie, een nummer één hit. Het werd gebruikt als tune voor de serie en gezongen door Erica. Maar die heeft er nooit een complete versie van opgenomen. Na haar hit 'Flashdance...What A Feeling' hoorden we in Nederland niets meer van Irene, maar tot 2018 was ze nog actief. 

Van 1986 tot 1991 was ze getrouwd met Conrad Palmisano. 25 November j.l. is Irene overleden in haar woning in Largo, Florida. Over haar doodsoorzaak is (nog) niets bekend gemaakt. Ze is 63 jaar geworden. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten