dinsdag 22 november 2022

TrAdItIe

Heeft u het ook gezien? Onder de extreem gereformeerde godvrezende bevolking van Staphorst waren er een aantal volwassen mannen die zich met zwart geschminkte gezichten en gekleed in pietenpakjes ernstig hebben misdragen tegen van te voren aangekondigde demonstranten. De voorruit van hun auto werd met zwarte verf bespoten, deuren werden opgetrokken en er werd brandstof naar binnen gegooid terwijl er mensen met fakkels en vuurwerk vlakbij de auto stonden. Gewoon zoals elke rechtschapen gristen dat zou doen, vrede- en menslievend als ze zijn. 

Ieder weldenkend mens weet onderhand wel dat het sprookjesfiguur Zwarte Piet plaats heeft gemaakt voor zijn opvolger Roetveeg Piet. Niemand trekt er een wenkbrauw over op, zeker de kinderen niet voor wie deze hele charade is bedoeld. Behalve hier en daar een boomer, maar die sterven langzaam uit, en alles wat extreem rechts is zoals het SGP dorp Staphorst. Want TrAdItIe! 

Grappig is te vermelden dat tot 1994 Sint Nicolaas helemaal nooit in Staphorst mocht komen, want een katholiek feest, zie de krantenknipsels hieronder. Dus fuck off met je traditie. Trouwens, als we het echt over traditie hebben, van oorsprong zijn de metgezellen van Sint Nicolaas duivels, Krampus genaamd. In de Alpenregio's wordt het zo ook gevierd. Verkleed in schapenvachten, met maskers en horens lopen ze door de straten herrie makend met kettingen en bellen om de kinderen de stuipen op het lijf te jagen. 

De eerste twee weken van december gaan ze met veel kabaal de straat op. Ze bonken op deuren en gaan samen met Sint Nicolaas de huizen binnen, de lieve kinderen krijgen cadeautjes en de stoute kinderen straf. En de Krampus is hardhandig en deelt echte klappen uit. Dit tafereel zou ik dan graag eens in Staphorst zien in het kader van de echt traditie die ze plots zo heel belangrijk lijken te vinden. Kijken of zo'n Roetveeg Piet dan niet toch een beter alternatief is. 

En ook voor de curlingouders van Bloem en Splinter die, meer nog dan hun kinderen, volledig overstuur waren van het zinken van de pakjesboot in het Sinterklaasjournaal en nu ineens zich geconfronteerd zagen met een onverwacht opvoedmoment. Dat het leven ook wel eens tegenslag zou kunnen brengen voor hun Gewenste Kinderen. En dan is dit nog een verzonnen verhaal waarvan de ouders helemaal ten einde raad waren en half huilend hun heil zochten bij andere gedupeerden op de socials. God verhoede als echte tegenslag eens op hun deur klopt. Krampus zouden ze al helemaal niet aankunnen. 

Kortom, tradities gaan met hun tijd mee, nu een kleine groep hakken in het zand-mensen nog. 





                                                       

1964


1982


Geen opmerkingen:

Een reactie posten