woensdag 9 november 2022

Live at the Bon Soir

Als u mij vraagt wie volgens mij de grootste ster is zal ik antwoorden: Barbra Streisand. Als ik alles zou benoemen wat ze gedaan heeft in de ruim 60 jaar dat ze actief is alsmede ook alles wat ze naast haar werk doet aan liefdadigheid en de talloze prijzen en awards die ze heeft mogen ontvangen, de records die ze (vaak als de eerste vrouw) heeft gebroken, zou het een blogjesfeuilleton worden. Dat doe ik maar niet.

Begin november is haar nieuwste album uitgekomen : 'Live At The Bon Soir' en het bijzondere is dat het een album is met opnames van Barbra gemaakt op 5 t/m 7 november 1962 in nachtclub Bon Soir in Greenwich Village in New York. Aanvankelijk wilde Barbra actrice worden en helemaal geen zangeres, maar overgehaald door een vriend doet ze als 18 jarige in 1960 mee aan een talentenjacht in The Lion, zingt het wonderschone 'A Sleepin' Bee' en wint daarmee de eerste prijs, $50 en een diner. Ze zong er nog een paar keer en kreeg een engagement bij Bon Soir, voor twee weken. Maar ze was zo succesvol dat het steeds werd verlengd. Onderwijl had ze haar eerste kleine maar opvallende rol te pakken op Broadway in de musical 'I Can Get It For You Wholesale' als Miss Marmelstein. 

Het was in Bon Soir dat ze Marty Erlichman ontmoet die haar manager werd, waarna ze onder contract komt bij Columbia records. Het plan is om als debuutalbum een selectie van de door haar gezongen nummers uit te brengen als livealbum. Opnametechniek was zestig jaar gelden niet zo geavanceerd als nu, dus de opnames vielen nogal tegen, de akoestiek van de club was duidelijk niet geschikt voor muziekopnames en ook 'lekte' het geluid van de muzikanten in Barbra's microfoon. Uiteindelijk werd besloten om studioversies van een aantal nummers uit te brengen als haar eerste album in 1963, 'The Barbra Streisand Album', waarvoor ze een jaar later een Grammy award won.

De opnames kwamen in de archieven terecht en acht nummers werden in 1991 uitgebracht op een verzamel cd box van Barbra 'Just For The Record'. Maar omdat het nu precies 60 jaar geleden is dat ze deze nummers bedoeld voor haar eerste album heeft gezongen, Barbra na die 60 jaar nog steeds onder contract staat bij Columbia records en ze tevens Marty al die jaren als haar manager heeft gehad, leek het haar, Marty en Jay Landers een mooi moment om die opnames nog eens tevoorschijn te halen. Met de techniek van nu kon de Nederlandse Jochem van der Saag, die een fantastische carrière in Amerika heeft opgebouwd als muzikale duizendpoot, het geluid naar de huidige maatstaven brengen.

Niet minder dan 23 nummers telt het album en je hoort wat men toen ook al hoorde, een meer dan unieke stem, een jong meisje van 20 jaar die het best eens ver zou kunnen schoppen..... Barbra wordt begeleid door vier musici die ik niet onvermeld wil laten: Tiger Hynes op gitaar, Peter Daniels op piano, Averill Pollard op contrabas en John Cresci op drums. 

Ik heb dit album meteen aangeschaft, Barbra is voor mij een 'oeuvreartiest',  een artiest van wie ik het hele oeuvre wil hebben, en dat is bij haar nogal wat, ruim 700 nummers. Wist dat kind van 20 toen veel wat er nog allemaal voor haar in het verschiet lag, zingen, acteren, produceren en dat ze zestig jaar later 's werelds grootste ster zou zijn. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten