dinsdag 15 november 2022

Young royals

Een tijd geleden was ik begonnen aan de Netflix serie 'Young Royals', maar na twee afleveringen had ik niet de behoeft om snel weer te gaan kijken, het beklijfde niet zo. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat het een Zweedse serie is en er dus Zweeds in wordt gesproken. Ik vind dat niet zo'n fijn in het gehoor liggende taal, hoewel er heel veel woorden exact hetzelfde zijn als in het Nederlands, maar het wordt een beetje op z'n Volendams uitgesproken, alsof je non stop naar die hele Volendamse operette van Smitten, Schilders en Keizers luistert.

Toch is het gegeven van de serie een mooie insteek. Het is het fictieve (ik zeg het er maar even bij voor de zekerheid) verhaal van de Zweedse prins Wilhelm, later in het verhaal kroonprins na een noodlottig ongeval van zijn oudere broer, die gaat studeren aan Hillerska en daar Simon ontmoet een jongen van eenvoudige komaf die met een studiebeurs er ook gaat studeren echter niet intern. Hij gaat voornamelijk voor zijn zus Sara die eerder op school werd gepest, om een oogje in het zeil te houden. Wilhelm en Simon worden verliefd. Wat dat met zich meebrengt als dat eenmaal uitkomt, daar gaat de serie over, met natuurlijk nog wat andere verhaallijnen van de andere personages.

Toen seizoen twee onlangs op Netflix verscheen heb ik de serie toch weer opgepakt. Ik heb eerst de resterende delen van seizoen één bekeken en toen naadloos overgegaan naar serie twee. Ik heb het Zweeds laten zijn wat het is en me door het verhaal laten meevoeren. Er wordt door de jonge cast heel goed geacteerd. Het zijn geen oudere acteurs die zich veel jonger voordoen. De chemie tussen Edvin Ryding (Wilhelm) en Omar Rudberg (Simon) spat van het scherm af. Daarnaast wil ik Malte Gårdinger noemen die de achterneef van Wilhelm, August, speelt, die ook op Hillerska studeert. Een, in zijn wezen, heel onzekere jongen die immens doortrapt en achterbaks is, maar, zeker in het tweede seizoen, ook laat zien dat ie ook goede kanten heeft. Zijn engelengezicht met grote blauwe ogen is heel innemend, maar als ie weer es iets vreselijks doet krijgt dat zelfde gezicht iets heel diabolisch. Kortom, aan de acteerprestaties van de acteurs ligt het niet, die zijn dik in orde.

Ik heb er uiteindelijk met plezier naar gekeken, maar het wordt wel wat zwaar aangezet. Als je als zeventienjarige zoveel drama moet meemaken bij je eerste verliefdheid, aan de andere kant ís het leven van zeventienjarigen natuurlijk vol van uitersten. Ook een prins, of misschien wel juist een prins, gooit zijn kont tegen de krib, als het protocol en 'het hof' zoveel van je eisen. Of er een derde seizoen komt is nog niet bekend. De serie is wereldwijd uiterst succesvol en nogmaals, het 'Cinderella-thema' maar dan met twee jongens is wel een heel goede insteek in deze tijd. Het eind van het tweede seizoen zou een goed einde kunnen zijn, het is niet niet echt een cliffhanger voor nog meer. We gaan het zien.

Mocht u geen moeite hebben met een Zweeds gesproken serie, gelardeerd met Nederlandse op z'n Volendams uitgesproken woorden, gaat u gerust kijken. Het is, ik zeg het nog maar eens, goed geacteerd en de personages zijn echte mensen, geen typetjes.

Edvin Ryding (Wilhelm)


Omar Rudberg (Simon)



Malte Gårdinger (August)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten