woensdag 5 augustus 2015

Het wonder van Alphen

Het zal niemand ontgaan zijn dat het op zich vrij onbeduidende plaatsje (sorry Harry) Alphen aan den Rijn voor de tweede keer in een paar jaar tijd groot in het nieuws kwam, en niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Op 9 april 2011 was daar het drama van de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof, waarbij 7 doden vielen, inclusief de dader, en 17 gewonden.

3 Augustus jongstleden vielen er bij werkzaamheden aan een brug twee hijskranen en het te plaatsen brugdeel op de woningen die er omheen stonden. Het wonder van Alphen wordt het genoemd, omdat er geen mensen bij zijn omgekomen of gewond geraakt. De schade aan de panden en waarschijnlijk ook de kades is enorm en men is nog aan het verzinnen hoe de ravage op te ruimen. Honderden mensen kunnen niet hun (onbeschadigde) huis in vanwege diverse nog aanwezige gevaren. Nog tijdens de val komt men in dit soort gevallen al met de schuldvraag op de proppen, alsof het ooit iemands bedoeling is geweest om dit doelbewust te veroorzaken. Burgemeester en aannemers gaan daar vrij omzichtig mee om, omdat één en ander nog moet worden uitgezocht.

Mij viel een geïnterviewde dame op die vertelde dat ze voorheen aan de overkant woonde, daar waar de kraan terecht was gekomen, maar dat ze nu gelukkig aan deze kant woont en het wel als storend ervaart dat ze die ravage ziet...ik zucht dan maar eens diep. Geen woord van medeleven voor de mensen die er nu wel wonen.

Geen dodelijke slachtoffers dus, hoewel er wel een hond onder het puin van een ingestort huis is gevonden, die heeft het helaas niet overleefd. Ook werd ik geraakt door de foto van brandweervrouw Sonia van der Eijk die zich over een radeloos eendje had ontfermd. "Ook dat is brandweer werk" kopte het boven de foto. Sonia zelf zei er het volgende over: 'Wat een leuke en lieve reacties allemaal. Maar voor de eendjes zijn de dierenambulance en de vogelopvang de echte helden hoor!! Was wel schattig dat het beestje niet bij me weg wilde.'
Na alle nare berichten over mensen die wilde dieren als hobby opjagen en doodschieten zijn het mensen als Sonia die me de hoop in mensen toch nog niet helemaal doet opgeven.

Sonia stelt het eendje op z'n gemak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten