dinsdag 25 augustus 2015

Légion d'Honneur

Omdat de gewapende overval door de Marokkaanse Ayoub El Khazzani afgelopen vrijdag in de Thalys werd verijdeld door 5 mannen en daardoor met een sisser afliep, was het grote nieuws er snel van af. Maar de Franse president Hollande vindt deze mannen terecht helden en heeft ze gisteren onderscheiden met de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding. de Légion d'Honneur.

Het zijn de Amerikaanse vrienden Spencer Stone, Anthony Sadler, Alek Skarlatos, de Brit Chris Norman en een 28 jarige Fransman die anoniem wenst te blijven. Ook de Amerikaan Mark Moogalian die de schutter het eerst tegenkwam en hem probeerde te overmeesteren maar werd neergeschoten zal de onderscheiding ontvangen. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis en zal naar alle waarschijnlijkheid gedeeltelijk of volledig verlamd blijven aan zijn linkerarm, omdat de kogel een zenuw heeft geraakt. Ook zal via de ambassadeurs in de thuislanden van de mannen bij koninklijk besluit van België een onderscheiding van dat land aan hen uitgereikt worden. Omdat de trein van Amsterdam naar Parijs ging en er dus ook Nederlanders aan boord zaten die door het adequaat optreden van de mannen gelukkig niets is overkomen, opperde de VVD van de gemeenteraad in Amsterdam en de PVV aan premier Rutte om ook een Nederlandse onderscheiding uit te reiken. Maar hoewel het kabinet ze zeer erkentelijk is voor hun actie zal daar geen sprake van zijn.

De hele gebeurtenis hangt van toevalligheden aan elkaar, de 3 Amerikaanse vrienden hadden al een trein later genomen en waren in een andere wagon gaan zitten in verband met beter wifi ontvangst en kwamen zo in de buurt van Ayoub te zitten. Deze mannen zijn met recht helden, de overval had een vreselijk verloop kunnen hebben, denk maar aan die schutter die op het Noorse Utoya in z'n eentje een waar bloedbad aanrichtte, dat hebben zij met hun heldhaftige optreden kunnen voorkomen.

Chris Norman, Anthony Sadler, President Hollande, Spencer Stone en Alek Skarlatos
Geen opmerkingen:

Een reactie posten