donderdag 6 augustus 2015

In Memoriam: Ellen Vogel

93 Jaar is ze geworden de grande dame van het Nederlandse toneel, Ellen Vogel. Tot haar 80e heeft ze nog op het toneel gestaan en op haar 91e speelde ze haar laatste (kleine) rol in de TV-serie "Doris". In 1945 speelde ze haar eerste rol op het toneel, ze was dan ook van de generatie toneelacteurs die dat zagen als kunst met de grote K, en ook Ellen had de allures die daar bij horen. Ze heeft ooit een bos bloemen van Gerard Cox in haar gezicht gesmeten gekregen omdat ze zich neerbuigend tegenover Willeke Alberti uitliet en haar met enig dedain het popzangeresje noemde dat ook meende te moeten gaan acteren.

Daarvoor was Ellen, met vele acteurs en actrices van haar generatie diep geraakt door de Aktie Tomaat waar studenten van de toneelschool uit onvrede over de gang van zaken destijds rookbommen en rotte tomaten gooiden naar het toneel. Ellen schuwde daarbij de confrontatie niet en ging het debat met de actievoerders aan. Het heeft een aantal jaar geduurd eer dat Ellen weer plezier kreeg in haar werk.

Hoewel het toneel altijd haar grote liefde bleef, ondanks dat ze niet meer op het toneel stond bezocht ze met veel plezier voorstellingen van collega's, heeft ze ook in veel films (o.a. een ontroerende rol in "De Tweeling") en TV-series gespeeld. Ik vond Ellen een prachtige dictie hebben en een geweldig mooi taalgebruik, ik kon er ademloos naar luisteren als ze werd geïnterviewd. Ik heb haar natuurlijk nooit op het toneel gezien maar wel op TV en ik heb intens genoten van haar rol als Frédérique Asselberg in de TV-serie "Zonder Ernst", die 6 seizoenen heeft gelopen. Helaas zijn daar geen DVD's van.

Ellen is dus 93 jaar geworden, een prachtige leeftijd en tot het laatst toe stond ze met beide benen in de maatschappij, zoals niet zo lang geleden was te zien bij "De Wereld Draait Door". Ellen is drie keer getrouwd geweest en heeft één zoon uit haar eerste huwelijk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten