woensdag 12 augustus 2015

Premium Experience Piet

De jaarlijkse traditie van de zwarte Pieten discussie is pas laat op gang gekomen dit jaar, het is al augustus en er was nog geen woord over gerept. Maar toen was daar plots warenhuisketen de Bijenkorf die mededeelde dat zij dit jaar in het kader van hun 'premium experience' met Gouden Pieten gaan komen, daarmee doen zij de zoveel bekritiseerde zwarte Piet in de ban.

Vanzelfsprekend zijn de herstelbetalingsactivisten met Quincy Gario voorop absoluut niet blij hiermee, en ik snap dat. Hoe durft de Bijenkorf de donkere medemensch zo een mes in de rug te steken! (no pun intended). Gouden Pieten! Het blijft, als je de foto goed bekijkt, de gelaatstrekken van een donker persoon, maar nu dan helemaal in goud geverfd. Weer een klap in het gezicht van de zwarte gemeenschap, want het is bekend dat veel donker getinte mensen een buitenproportionele voorliefde hebben voor alles wat glinstert, blinkt, schittert en glimt in het algemeen en goud is in het bijzonder (kijk er iedere willekeurige rap-video maar op na), zo schetsen ze wederom een stereotiep beeld. Bovendien, zo weten wij uit de onovertroffen James Bond film "Goldfinger", hoe gevaarlijk en zelfs dodelijk het is om het gelaat met goudverf te bedekken. Dus wat voor een duivelse onderliggende boodschap wil die Bijenkorf afgeven? Ik krijg er in ieder geval een heel onheilspellend gevoel bij.

Nee, dan hun concurrenten van V&D, je weet wel, dat warenhuis dat zich boven de wet achtte en met grote mond in januari allerlei grote wettelijk niet toegestane maatregelen afkondigde betreffende hun personeel, verhuurders en leveranciers, die broek bleek te groot en de rechter floot ze terug. Zij durven niet meer zo goed en zingen duidelijk wat toontjes lager, en zeggen nu heel kleintjes dat zij zich aan het "Sinterklaasjournaal" vasthouden, "Wat daar toelaatbaar is, vinden wij ook kunnen". Zo kan het dus ook, met ontzag en bang om een verkeerde visie te hebben, dan maar helemaal geen visie hebben. Het hele voortbestaan van die keten ligt in handen van Dieuwertje Blok.
De pepernoten liggen toch wel al in de winkels mag ik hopen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten