maandag 18 april 2016

Prom Night

In een wereld waarin een dictator als Recep Erdoğan in eigen land honderden journalisten gevangen zet, honderden studenten en zelfs kinderen heeft laten arresteren voor het 'ondermijnen van de staat', kritische media intimideert en beboet, aanvallen en rellen orkestreert, politieke peilingen manipuleert, maar vervolgens moord en brand schreeuwt als er in een ander, iets beschaafder, land wat grapjes over hem gemaakt worden en eist dat de cabaretier die dat op zijn geweten heeft moet worden vervolgd waarbij hij als chantagemiddel de troefkaart van de miljoenen vluchtelingen dreigt uit te spelen, mag ik graag naar wat leukere en positievere zaken kijken, wetend dat karma veelal, of misschien wel juist, ook voor dictators geldt (Adolf Hitler, Nicolae en Elena Ceauşescu, Saddam Hoessein, Moammar al-Qadhafi)

Voor dat leukere moeten we naar de Verenigde Staten. Als we al iets weten van de American way of living, is het wel dat prom night het hoogtepunt uit het leven van Amerikaanse tieners is, het grote feest waarmee ze hun laatste leerjaar op school afsluiten alvorens ze de grote mensen wereld ingaan. Zo'n prom night gaat met veel en vaststaand ceremonieel gepaard.

Nu zijn er leerlingen van Terra High School in Miami die een hele bijzondere prom night organiseren voor bewoners van het lokale verzorgingshuis Palace Nursing and Rehab Center. Veel senioren hebben toen ze jong waren nooit de kans op een prom night gehad. De 101 jarige Eleanor Bessin heeft haar prom night wel meegemaakt op een boot in Boston samen met de man met wie ze plannen had te trouwen, maar voordat dat plaats kon vinden werd hij de oorlog ingestuurd, kwam terug, werd ziek en is overleden. En de 86 jarige Sadie Gilbert zegt dat ze nooit uitgenodigd is voor haar high school prom, maar het geweldig vindt dat ze nu alsnog de kans krijgt.

Er zijn op 21 april 75 gasten uitgenodigd en er worden dingen gedaan die middelbare scholieren ook doen op een gewone prom night. Zo worden er zoals gebruikelijk een promkoningin en -koning gekozen. De jury bestaat uit het personeel van het verzorgingshuis.

Wat een lief en ontroerend gebaar van de scholieren van Terra High School. Ik wens iedereen een fantastische onvergetelijke avond toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten