zaterdag 16 april 2016

Record Store Day

Van de week hoorde ik er voor het eerst over: Record Store Day. Het is een internationaal georganiseerde feestdag op de derde zaterdag in april, in 2007 ontstaan in de Verenigde Staten om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. In meer dan 2000 van die onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan vindt dit evenement plaats. In Nederland is men in 2010 voor het eerst officieel begonnen om deze dag mee te vieren.

De winkels van Plato, Sounds en Velvet doen er onder andere aan mee. Er treden artiesten op, van zeer bekend tot debutanten, er wordt met liefde gespeeld en geluisterd. Daarnaast verschijnen er op Record Store Day exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Het is voor iedereen vrij toegankelijk en het gaat om de lol van het verzamelen van het fysieke product met elkaar te delen. 

Ieder jaar wordt er ook een ambassadeur benoemd, de officiële, met namen als Iggy Pop, Ozzy Osbourne en Jack White en de Nederlandse zoals in het verleden Kensington en Typhoon. Dit jaar is het Eefje de Visser. 

Ik vind het een erg leuk initiatief in deze wereld vol met gratis downloads, ik voel me vaak een roepende in de woestijn als ik vertel dat ik nog gewoon cd's koop. Ik vind het normaal dat je ervoor betaald, het is namelijk hun werk en niemand werkt voor niets. Met het illegaal downloaden van muziek werk je alleen maar verschaling van het aanbod in de hand, de maatschappijen zullen dan alleen nog maar met gevestigde namen willen werken en geen kans meer geven aan nieuwe nog onbekende muzikanten. En natuurlijk load ik ook wel eens wat down (sic), maar dat is dan zulke oude muziek dat het niet meer te krijgen is en waarvan de rechten al lang en breed verlopen zijn. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten