vrijdag 1 juli 2022

20th century women

Vorige week kwam er een film op tv die me wel wat leek, maar veel te laat, dus heb ik 'm opgenomen. '20th Century Women', een film uit 2016. Het verhaal speelt zich af in 1979 in Santa Barbara. Dorothea (Annette Bening) is een vrouw van 55 die op haar veertigste een kind kreeg, Jamie (Lucas Jade Zumann). Ze voedt hem alleen op en voelt dat ze de connectie met haar 15 jarige zoon aan het verliezen is. Ze wonen in een groot huis waar ze kamers verhuurt aan Greta (Abbie Porter)) en William (Billy Crudup), daarnaast brengt Jamie veel tijd door met Julie (Elle Fanning). Het idee om William als 'mannelijk rolmodel' voor Jamie te laten fungeren mislukt, daarom vraagt ze Julie en Greta om te helpen met de opvoeding.

Wat zich ontvouwt is een prachtige film die de tijdgeest goed weergeeft, Dorothea probeert 'de moderne wereld' te begrijpen, maar wil haar normen en waarden uit haar jeugd overbrengen op haar zoon en de anderen. Het is een arthouse film waarin elk personage heel organisch prachtig wordt uitgediept. De ontwikkeling van Jamie, de spoken uit het verleden van de anderen en waar iedereen nu staat en heen zou willen, het is een goed uitgebalanceerde combinatie van drama gelardeerd met wat humor en een verrassende verteltrant. 

Ik had het ongeluk dat de film, die ik dus had opgenomen, stopte toen de laatste belangrijkste minuten bezig waren, midden in de apotheose van het verhaal. Maar gelukkig kon ik op het wereld wijde web alsnog het slotakkoord zien.

Een aanrader mocht ie nog es op tv komen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten