zaterdag 23 juli 2022

Vacantie versus vakantie

Als ik het goed heb heeft het ganse land nu vakantie. De laatste jaren zijn de schoolvakanties opgedeeld in drieën, noord, midden en zuid, afwisselend begint een regio en volgen in de twee weken daarna de andere twee. In mijn schooltijd begon het hele land tegelijk aan de schoolvakantie. Dat is niet het enige wat er aan de vakantiebeleving is veranderd in de loop der tijd.

U weet, zelf ben ik niet zo van op vakantie gaan, een lang weekend is voor mij meer dan genoeg, maar het overgrote deel van de bevolking wil de paden op de lanen in en het liefst zo ver mogelijk van huis. Vroeger was men dan ook een aantal weken van de radar verdwenen, maar hoe anders is dat nu. Alles wat de vakantiegangers beleven wordt met fanatiek enthousiasme gedeeld op de diverse sociale media platforms. Alsof je erbij bent. In vroeger tijden belde je na aankomst (in een telefooncel!) naar het thuisfront om te melden dat je goed was aangekomen en stuurde je zo halverwege een kaartje met daarop, heel belangrijk, de temperatuur. Men kocht enkel daarom op de vakantiebestemming ook een Nederlandse krant om te zien of het in het thuisland regende terwijl jij op een zonovergoten terras zat, zoiets verhoogde bij sommigen het vakantiegenot. En dat was het. Je was echt helemaal weg van alles en iedereen. 

Anno nu kun je op elk gewenst moment bellen met je smartfoon en kun je minutieus bijhouden hoe het weer is in Nederland, je komt niet echt los van je dagelijkse leven op die manier, en dat is toch eigenlijk waar vakantie voor bedoeld is. Kaartjes sturen is er al helemaal niet meer bij, dat is vervangen door de niet aflatende stroom van updates wat de vakantiegangers elk uur van de vakantie meemaken. Het ouderwetsch foto's maken met een camera en bij thuiskomst de rolletjes inleveren en afwachten of de foto's gelukt zijn is iets waar de huidige generatie geen voorstelling van kan maken, maar het hoorde in andere tijden bij het complete vakantiegevoel, net zoals geld wisselen voor je op vakantie ging in de valuta van het land waar de reis heen ging. Voor de Euro en zeker voor dat er geldautomaten waren moest je dat zelfs voor alle landen in Europa doen. 

Ach, zo zullen er nog wel wat verschillen zijn met toen en thans. Als ik zo die hele happening op Schiphol zie ben ik blij dat ik niet op reis hoef met het vliegtuig. Het is nu trouwens bon ton om luid en duidelijk te melden dat jij geen last had van de wachtrijen en zo kon doorlopen, dat iedereen het maar even weet. Voor mezelf heb ik bedacht dat ik, mocht ik nog eens op reis gaan, zoveel mogelijk met de trein zal gaan. Het lijkt me erg leuk om eens met een slaaptrein te reizen naar weet ik veel waar. Het is natuurlijk ook van de zotte om voor korte afstanden binnen Europa het vliegtuig te nemen, ook dat hoort bij de immer veranderende vakantiebeleving. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten