maandag 11 juli 2022

The Upshaws

'The Upshaws' is een sitcom op Netflix en gaat over de familie Uphaw, en zwarte working-class familie in Indiana. Een soort familie zoals in 'Roseanne', er wordt veel op elkaar gemopperd en gescholden. Het gezin Upshaw bestaat uit ouders Bennie en Regina en hun twee thuiswonende dochters Aaliyah en Maya. Er is ook een al volwassen zoon die op zichzelf woont, Bernard. Omdat Bennie ooit is vreemdgegaan met Tasha heeft hij met haar nog een buitenechtelijke zoon Kelvin. Het leukste personage vind ik de zus van Regina, Lucretia, die er de meest hilarische oneliners uitgooit en waar Bennie meestentijds de verbale klappen van krijgt.

Bij 'Roseanne' was het een 'white-trash' familie, maar 'black-trash' is geen gangbare uitdrukking. Zelf noemen de Upshaws zich bij tijd en wijle 'ghetto' om hun situatie aan te duiden. Zo noemt Aaliyah haar halfbroer Kelvin die even oud is haar 'ghetto-twin'. Sowieso zitten letterlijk alle stereotypen die er zijn betreffende de zwarte gemeenschap in Amerika erin. Maar omdat het door henzelf zo wordt gebracht kan en mag het. Het vermaledijde N-woord wordt zo nu en dan zelfs gebezigd. Ik sta er wat dubbel in, maar als iemand die zelf ook tot een (soms gediscrimineerde) minderheid behoor, snap ik het wel. Ook ik verdraag niet altijd visies en zogenaamde grapjes van anderen die niet tot 'mijn mensen' behoren. Het is een dunne lijn, en ik ben zeker niet overgevoelig, maar als 'buitenstaander' is het verstandig om niet te doen of jij het allemaal zo precies weet hoe het zit en dat alles maar gezegd moet kunnen worden. 

'The Upshaws' is een geweldig leuke comedy, met hilarische personages en geweldige teksten. Anderhalf seizoen is nu te zien op Netflix en het tweede gedeelte van seizoen twee komt later. Zeker een aanrader. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten