zaterdag 30 juli 2022

Pride en waarom dat nog steeds nodig is

Vandaag begint Pride Amsterdam met als thema "My Gender, My Pride". Het evenement duurt tot en met 7 augustus en er zijn meer dan 300 activiteiten waarbij aan iedereen van de community is gedacht. Zaterdag 6 augustus is er de beroemde Canal Pride door de grachten van Amsterdam. 

Voor de mensen die verzuchten of dat nou wel nodig is dat openlijk vertoon van diversiteit in gender en seksuele oriëntatie, want het is toch allemaal allang geaccepteerd en het wordt zo door m'n strot geduwd: Ja. Ja, het is nog steeds nodig. Gisteren las ik over een ervaring van een jongeman, Rutger, die in Rotterdam in café De Witte Aap een leuke avond had welke werd verpest door een alfamannetje die nodig vond om te zeggen: "Schaam je je niet als homo" en "Kankerflikker, neuk je geen wijf? Oprotten dan". Rutger is naar huis gegaan, hij was er vanzelfsprekend overstuur van. Het alfamannetje moet zo'n type zijn van 'vrouwen zijn hoeren en spermacontainers' dat kan haast niet anders als je eigenbeeld van je mannelijkheid zo fragiel is. Het barpersoneel pakte het wel goed op en wilde bijna alle mannen op een rijtje zetten om de dader aan te wijzen, ze gaan de camerabeelden nog bekijken. Maar dit trieste incident geeft nog maar eens duidelijk aan hoe er tegen mensen aan wordt gekeken die anders zijn dan de meerderheid.

Ook gisteren had de Arische fascist Raisa Blommestijn haar dagelijkse portie negatieve aandacht. Klaarblijkelijk ervaart ze van alle afwijzende reacties op haar tweets ritmische spiersamentrekkingen in een niet nader te noemen gedeelte van haar lichaam, anders is het niet te verklaren waarom iemand dit zichzelf iedere dag opnieuw aandoet. Deze keer was het transman Jason op wie ze haar giftige pijlen richtte. Jason is vanwege zijn inzet om het beleid te veranderen van de gesloten jeugdzorginstellingen waar hij zelf ook in heeft gezeten terecht gekozen tot Amsterdammer van het jaar. Er hangt onder de vlag van het Pride thema, "My Gender, My Pride", een poster in de stad van Jason en daar vond Frau Blommestijn wat van. Haar visie was zo misselijkmakend affreus, dat Twitter haar tweet heeft verwijderd, u weet, dan moet je heel ver gegaan zijn eer ze dat doen. 

Zomaar twee voorbeelden van de hedendaagse kijk van sommigen op mensen van de lhbt-gemeenschap. De jaren 50 zit bij een kleine groep nog helemaal in hun systeem. Het is een minderheid, de meeste mensen hebben er geen problemen mee als iemand anders is dan zijzelf. Dat is in Nederland, maar er zijn nog landen op de wereld waar lhbt'ers worden gevangen genomen, gemarteld of zelfs vermoord. 

Dus daarom deze Pride-week om zichtbaar te maken dat het kan, mag en ook dat het niet overal op de wereld geldt. En voor die überheteromannen die roepen dat er voor hun heterozijn geen parade is en die wat ongemakkelijk worden van al die mooie mannenlijven op de boten in de Canal Pride onderwijl peinzend naar hun eigen bierbuik kijkend: jawel hoor die is er! Vandaag in Rotterdam, Straight Pride aka Zomercarnaval, veel borsten en billen. Doe er jullie voordeel mee.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten