dinsdag 19 juli 2022

Hitteplan

Zoals u wellicht nog wel weet, ben ik niet van de warmte. Met (te) warm weer blijf ik het liefste binnen. Niet in de laatste plaats omdat ik daar in meer of mindere staat van ontkleding kan zijn. In het openbaar vind ik dat ik als man van middelbare leeftijd het medemensen niet kan aandoen om in te weinige niets verhullende kleding te verschijnen. Anderen van mijn leeftijd hebben daar minder moeite mee gezien de hoeveelheid tot ziens armen die uit singlets steken, vetrollen flubberend boven korte broeken waaronder gespataderde benen en ongepedicuurde voeten in teenslippers te zien zijn. Dat is vanzelfsprekend hun goed recht, maar ik pas ervoor. Thuis kan ik desnoods nakend de warmte trotseren zonder dat anderen acute kortstondige blindheid ervaren. 

De overheid komt sinds enige jaren met een hitteplan om iedereen, maar met name de kwetsbare mensen in de samenleving, te adviseren hoe de hitte het beste door te komen. Zo blijk ik, zo hoorde ik op het journaal, mijn hele leven al tot de ouderen te horen (ook toen ik nog jong was) wiens lichaam niet aangeeft dat het moet drinken. Ik heb nooit dorst, ook niet als het heel warm is, maar dat betekent niet dat ik niet moet drinken, ik dien het alleen heel bewust te doen. Ik vond mensen met van die flesjes water onderweg altijd een hoop getrut, maar hun lichaam functioneert waarschijnlijk wel normaal en vraagt om hydratatie, terwijl ik zienderogen verdroog zonder het zelf in de gaten te hebben. 

Het zijn adviezen, niemand houdt een pistool tegen je hoofd om het ook daadwerkelijk op te volgen. Maar dan komt extreemrechts om de hoek kijken: 'Ik BePaAl ZeLlUf WeL wAt Ik DoE!' Want in die kringen wordt alles vanuit de overheid diep gewantrouwd en als een onderdeel van iets groters gezien, de totale indoctrinatie van het ganse volk. Er zijn een aantal van die ultrarechtse sprekend op elkaar gelijkende niet uit elkaar te houden dispuutmeisjes, u weet wel met hetzelfde al dan niet geverfde blonde lange haar in precies dezelfde jurkjes, die door de laagschedelige achterban van alles wat extreem rechts en tegen het fascistische aan is als goeroes worden gezien (SeI sEg WaTofFe WiJ dEnKe). En die poppedeintjes wakkeren dat allemaal goed aan en houden, door dagelijks allerlei complottheorieën de wereld in te gooien, de onrust bij die simpele zielen levend. Ook het hitteplan wordt door de Stepford wives-achtigen als iets totaal overbodigs gezien. 

Maar het gaat niet om hen, dat vergeten ze nog wel eens omdat ze zichzelf als het centrum van het universum wanen, het gaat om de kwetsbaren in de samenleving, om die handvatten te geven om de hitte goed door te komen. Ik begrijp dat het voor hen lastig te bevatten is omdat hun grote voorbeelden in de bange jaren 40/45 op een andere manier omgingen met kwetsbaren. 'Dat nooit weer!' hebben we jarenlang gezegd, maar hand over hand komen de fascistische en zelfs nazistische sympathieën weer op. Een bangelijke ontwikkeling. Maar goed, eerst de hitte doorkomen, met of zonder acht te slaan op het hitteplan, dat is aan u.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten