vrijdag 8 juli 2022

Herinnert U zich deze nog? #199


 THE SCAFFOLD
"LILY THE PINK"
1968
Aantal weken: 8
Hoogste plaats: 2

Mocht de video niet te zien zijn, klik hier.

Scaffold was een Britse band bestaande uit Mike McGear, Roger McGough en John Gorman. Mike's echte achternaam is McCartney en hij is de broer van Paul McCartney. In het clipje draagt hij het groene jasje. Toen hij met Scaffold begon waren The Beatles populair en hij wilde niet dat hem zou kunnen worden verweten op het succes van z'n broer mee te liften. Een knipoog zit er wel in die artiestennaam, 'gear' is in het Liverpoolse dialect het equivalent van 'fab'. 

Scaffold's repertoire was een mengeling van humor, poëzie en muziek. Dit 'Lily The Pink' was hun grootste hit. Het is gebaseerd op een bestaand persoon, Lydia Pinkham (1819-1883) die Pinkham's Vegetable Compound in de markt zette en er een hele marketingcampagne omheen bouwde. Het was een alcoholische kruidendrank voor vrouwen die menstruatie- en menopauzeklachten hadden. Medici wezen haar 'medicinal compound' echter aan als kwakzalverij. 

Bij het zien van het clipje en wat de dame die Lily verbeeld moet ondergaan vraag ik me af of dat heden ten dage nog door de wakkere beugel zou kunnen. Maar in 1968 waren het andere tijden. 

De Nederlandse hertaling van het lied werd een carnavalshit voor de Brabantse Thijs van der Molen onder de welluidende titel 'We Drinke Totteme Zinke'. Een in ons land wat minder bekende single van Scaffold is 'Thank U Very Much'. Hier in Nederland onsterfelijk geworden door André van Duin en Corrie van Gorp in een sketch als bruidspaar die van alle gasten een peper en zoutstel kreeg en in herhaling steeds dit zong:

"Hartelijk bedankt voor je goeie wensen
Hartelijk bedankt met een hele hele dikke zoen
Hartelijk bedankt voor het peper en zoutstel
Dat had je nou toch echt niet hoeven doen."

Scaffold bleef actief tot 1977 met platen maken, optreden en een eigen kindertelevisieserie. De drie mannen gingen daarna hun eigen weg, Mike nam zijn eigen naam, McCartney, weer aan omdat ie vond zich artistiek wel bewezen te hebben. Maar bij gelegenheid komen ze nog wel samen om iets te doen, zoals in 2020 waar ze tijdens de coronapandemie ieder thuis hun vocalen opnamen voor een nieuwe versie van het eerder genoemde 'Thank U Very Much' als ondersteuning voor het Britse National Health Service. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten