woensdag 27 juli 2022

Herinnert U zich deze nog? #200

 

CLIFF RICHARD
"THE DAY I MET MARIE"
1967
Aantal weken: 6
Hoogste positie: 7

Mocht het clipje niet te zien zijn klik hier.




Op 25 februari 1967 zong Sandie Shaw vijf liedjes, het tv kijkende Britse publiek mocht per briefkaart kiezen met welke liedje Sandie het Vereningd Konikrijk zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van dat jaar. Het werd 'Puppet On A String', tot groot ongenoegen van Sandie zelf die het het meest afschuwelijke liedje van de vijf vond. "I hated it from the very first oompah to the final bang on the big bass drum", aldus Sandie, die het ook jarenlang heeft geweigerd te zingen. Maar in 1967 betekende het de eerste overwinning voor het Verenigd Koninkrijk en een grote hit voor Sandie tegen wil en dank.

In die jaren was het songfestival nog wel eens trendsettend en Sandie noemde het al, 'oompah'. Hoempapa, kenden wij in ons land wel al van Nederlandse carnavalshits, maar in Engelstalige landen was deze muzieksoort iets nieuws. Cliff Richard nam later in 1967 bovenstaande single op waarop de hoempapamuziek ook luid en duidelijk te horen is. Sterker nog, in 1968 won hij op 1 puntje na net niet het Eurovisie Songfestival met 'Congratulations', van begin tot eind hoempapa. De jaren erna stuurde het Verenigd Koninkrijk regelmatig hoempapa achtige inzendingen die steevast hoog eindigden met nogmaals een (gedeelde) eerste plaats in 1969 met Lulu's 'Boom Bang A Bang'. In 1974 was het ABBA die won voor Zweden en het songfestival weer een hele andere richting op ging.

Maar 'The Day I Met Marie' haakt nog lekker in op het toen pas ontdekte genre, daarnaast klinkt het ook fijn zomers in de rustige passages, waarin Cliff heerlijk op z'n rug ligt in het hooi op een warme zomerdag. 

Sandie heeft later in haar carrière 'Puppet On A String' gewoon weer gezongen en Cliff is nu 81 en is still going strong. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten