zondag 10 juli 2022

Happy vibes week 28

Theresa Kachindamoto woont in de regio Monkey Bay in Malawi, ze is de jongste van twaalf kinderen en stamt af van de dorpshoofden. Ze heeft 27 jaar als secretaris op een hogeschool gewerkt, toen het haar beurt was om stamhoofd te worden wijdde ze zich volledig aan het uitbannen van kindhuwelijken tussen haar volk. 

Meer dan de helft van de vrouwen in Malawi trouwen voor hun 18e. Organisaties proberen ouders te waarschuwen voor het het gevaar van een vroeg huwelijk en zwangerschap. Maar vaak zijn de ouders te arm om voor hun dochters te zorgen, waardoor ze menen geen andere keuze te hebben. 

Theresa had nooit verwacht dat ze stamhoofd zou worden, ze heeft oudere broers en zussen, heeft zelf vijf kinderen, maar haar reputatie dat ze 'goed met mensen kan omgaan', leidde ertoe dat haar volk wilde dat zij hun stamhoofd zou worden. Terwijl ze rondreisde door Monkey Bay, ontmoette ze meisjes van slechts 12 jaar oud met een echtgenoot en kinderen. Ze deelde steeds mee: "Of jullie willen of niet, ik wil deze huwelijken geannuleerd hebben'. 

Ze is stamhoofd van ruim 900.000 mensen en annuleerde zo'n 5000 kindhuwelijken en stuurde de meisjes naar school. Ook als ouders protesteerden, legde Theresa zich daar niet bij neer. Mentaliteit is vaak moeilijk te veranderen, dus veranderde ze de wet. De vijftig leiders die direct onder haar vielen hebben een overeenkomst ondertekend om kindhuwelijken af te schaffen en bestaande te annuleren. Natuurlijk gingen sommigen stug door. Om te laten zien dat ze het meende , ontsloeg Theresa vier mannelijke leiders in plaatsen waar kindhuwelijken nog steeds plaats vonden. Ze konden pas weer terug komen als ze zich aan de afspraak hielden om de huwelijken te annuleren en de meisjes naar school te sturen. 

Theresa ontving doodsbedreigingen, maar dat weerhield haar niet: "Het zal wel, we kunnen erover spreken, maar deze meisjes gáán terug naar school". Ze zorgt er ook voor dat er manieren worden gevonden om de school te betalen voor meisjes waarvan de ouders het zich niet kunnen veroorloven. 

Door haar belangrijke werk is Theresa één van de vijftig machtigste vrouwen van Afrika genoemd.

Theresa Kachindamoto.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten