woensdag 18 januari 2023

In Memoriam: Gina Lollobrigida

In de aflevering over Rome van Joanna Lumley's reisdocumentaires wat vorig jaar is opgenomen, kwam ze even voorbij voor een praatje, Gina Lollobrigida. En je zag meteen: dít is een diva. Prachtig gekleed, goed gekapt, mooie make up en welbespraakt. 

In 1947 bij de Miss Italia verkiezing werd ze derde en een jaar eerder was ze al begonnen met acteren in Italiaanse films. Begin jaren vijftig verscheen ze ook in Franse films om vervolgens de overstap naar Hollywood te maken. En met succes, naast een goede actrice was Gina ook een adembenemende mooie vrouw. Ze speelde natuurlijk immer de temperamentvolle femme fatale, begeerd door alle mannen. Ze werd dan ook de mooiste vrouw van de wereld genoemd, naar één van haar filmtitels uit 1955 'La Donna Più Belle Del Mondo'

Gina omarmde haar reputatie als seksbom (jaren vijftig woord) en tegelijkertijd verzette ze zich er tegen. Haar grootste succesperiode was in de jaren vijftig en zestig, toen ook Europese actrices als de Franse Brigitte Bardot en Hongaarse Zsa Zsa Gabor internationaal furore maakte. Tevens effende ze het pad voor haar Italiaanse collega Sophia Loren. Na die periode acteerde ze nog maar heel sporadisch. Ze had een nieuwe succesvolle carrière, die van fotojournalist en beeldhouwster. Het geld wat ze daarmee verdiende schonk ze aan goede doelen. 

Gina was van 1949 tot 1968 gehuwd met Milko Škofič met wie ze in 1957 een zoon kreeg. In een interview in 2000 zei ze: "Ik studeerde schilderkunst en beeldhouwen op school en werd bij vergissing actrice. Ik heb vele lovers gehad en nog steeds. Mijn hele leven heb ik veel te veel bewonderaars gehad". Na een laatste rol in de film 'XXL' in 1997 stopte ze definitief met acteren en woonde beurtelings in Rome en Monte Carlo waar ze huizen had. Na 2009 ontving ze geen bezoek meer thuis. In 2013 verkocht ze haar juwelencollectie en de ruim vijf miljoen die dat opleverde doneerde ze aan onderzoek naar stamceltherapie. 

16 januari j.l. overleed Gina op de leeftijd van 95 jaar. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten