vrijdag 6 januari 2023

Toen was geluk... #128

In mijn jeugd dacht men dat melk drinken gezond was. Ik geloof dat dat in de huidige tijd wel wat genuanceerd is. In de natuur drinken enkel babydieren melk bij hun moeder, maar in de mensenwereld wordt/werd aan melk allerlei gezonde eigenschappen toegeschreven. Ik ben geen voedingsdeskundige, dus daar meng ik me niet in. Ik kan u wel zeggen dat ik eigenlijk nooit melk in huis heb, maar ik merk toch, nu ik dat op mijn werk dagelijks zie, dat het drinken van melk wel heel erg vervlochten is in het leven van de Nederlandsche mensch.

Ik weet niet of dat nu nog steeds zo is, want u weet, ik ben bewust kinderloos, maar vroeger kregen wij op de lagere school op een zeker moment in de ochtend een driehoekpakje met melk te drinken. Want, zoals ik al zei: gezond. Er was zelfs een figuurtje in het leven geroepen door het Nederlands Zuivelbureau, Joris Driepinter. Bedacht door Dimitri Frenkel Frank en ontworpen door Ib Antoni Jensen. Het menneke met een, in mijn herinnering, Paula Majoor-achtig stemgeluid (zij sprak de stem van Pipi Langkous in) was gezond en sterk, kon zelfs een olifant of een leeuw optillen, door het drinken van drie glazen melk per dag. Overal kon je posters zien hangen van Joris en er werden zelfs strips en verhalenboekjes uitgebracht.

Later kwam er nog een campagne waar veel vaderlandse vedetten uit de late jaren zeventig een zakcentje mee bijverdienden: Ik drink melk. U ook? En ergens in de jaren tachtig waren daar de Dolly Dots, die in het wit gekleed op witte motoren zaten met als slogan: 'Melk de witte motor'.

Maar in mijn jeugd was het dus Joris Driepinter. Maar ik geloof nooit dat ik drie glazen melk per dag heb gedronken. En later al helemaal niet meer, omdat ik eigenlijk ook wel vind dat melk voor baby's is, zowel dierlijke als menselijke.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten