donderdag 5 januari 2023

Joanna Lumley

Schrikt u niet, dit is geen in memoriam, Joanna is er nog steeds, inmiddels 76 jaar en still alive and kicking. Maar ik zat van de week naar weer een geweldige reisserie van haar te kijken, en bedacht om eens aandacht aan haar te geven middels een blogje.

Ik ben al fan van haar sinds 1976, toen speelde ze Purdey in de tv-serie 'The New Avengers'. Joanna zelf kwam met de naam voor haar karakter en nooit is in de serie geopenbaard of dat nou haar voor- of achternaam was. Tevens was het kapsel van Purdey een idee van Joanna. Het Purdey-kapsel was in die tijd een rage, zoals mensen van mijn generatie misschien nog wel weten.

Joanna's carrière begon in 1969 waarin ze direct zowel in films, series als ook in het theater speelde. De lijst is inmiddels eindeloos. Haar grootste succes kwam met de rol van de hilarische Patsy Stone in de serie 'Absolutely Fabulous'. De serie heeft gelopen van 1992 tot 1996, 2001 tot 2004 en 2011 tot 2012. Ook is er een film gemaakt in 2016. Voor deze rol heeft Joanna verschillende prijzen ontvangen. 

Sinds 2008 maakt ze verschillende reisprogramma's en andere documentaires en dat is een feest om te zien. Zo heerlijk Brits en tegelijkertijd heel informatief en heel begaan met de mensen die ze op die reizen ontmoet. De reisserie die onlangs op tv was, heet 'Joanna Lumley's Great Cities Of The World' waarin ze Parijs, Rome en Berlijn bezoekt. Mocht u het gemist hebben het is zeker de moeite waard het middels uitzending gemist terug te kijken.  

Een belezen en bereisd persoon als Joanna is vanzelfsprekend begaan met het lot van velen in het algemeen en de wereld in het bijzonder. Ze support dan ook meer dan zestig liefdadigheidsinstellingen. Joanna heeft een zoon, Jamie van fotograaf Michael Claydon. Sinds 1986 is ze gehuwd met dirigent Stephen Barlow en zij wonen in Londen. 

Joanna als Purdey.

Joanna als Patsy

Joanna anno 2022. 


2 opmerkingen:

  1. Geweldige vrouw! Weer enorm genoten van haar reisprogramma. Lees regelmatig je blogs Aidan, met ontzettend veel plezier! Hartelijk dank daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, leuk om te horen! Het waren heerlijke programma's weer inderdaad.

      Verwijderen