zondag 22 januari 2023

Van Dordrecht naar Babylon

Eigenlijk hadden Talitha, Rick, Chris en ik voor afgelopen zaterdag een dagje Dordrecht in de planning. Maar een onfortuinlijk accident gooide roet in het eten, niet iets heel alarmerends, maar één van ons is daardoor tijdelijk minder mobiel. De meest voor de hand liggende oplossing is het dan volledig af te blazen, maar goede vriendschap is, naast dat je er voor elkaar bent met belangrijke gebeurtenissen, natuurlijk ook gebaseerd op de momenten dat je met elkaar quality time kunt doorbrengen, dat zeg je niet zo makkelijk af. En daarnaast denken wij in mogelijkheden, dus hebben we het dagje Dordrecht omgebogen door het anders in te delen. 

We bleven in het bruisende Rotterdam waar we 's middags hadden afgesproken bij NRC in de Witte de Withstraat waar we onder het genot van een kopje thee en koffie even konden bijkletsen om vervolgens ons naar Cinerama te begeven om de film 'Babylon' te gaan zien. 

De film handelt over de begintijd van Hollywood en de overstap van stomme film naar 'talkies'. Het is een ruim drie uur durende film, er zit zelfs een pauze in, dat heb ik sinds de jaren 80 van de vorige eeuw niet meer meegemaakt. De onconventionele manier waarop de film gemaakt is zal niet ieders kopje thee zijn, in ons kleine gezelschap liepen de meningen erover al uiteen. Het is vanaf moment één een rollercoasterrit door de zeer overdonderende beelden en de absurdistische, extravagante en soms knettergekke gebeurtenissen in het klassieke Hollywood. We volgen de levens, opkomst en soms ook ondergang van een actrice, acteur, filmproducent en een trompettist, gespeeld door Margot Robbie, Brad Pitt, Diego Calva en Jovan Adepo met daaromheen nog heel veel andere figuren uit de filmwereld van die beginjaren tot ergens in de jaren dertig om aan het eind van de film met een sprong in de tijd in 1952 uit te komen, waarna met een kakofonisch beeld- en geluidsorgasme de geschiedenis van Hollywood over het bioscooppubliek wordt uitgestort. Het is niet zozeer een filmbezoek geweest als een totaal-ervaring. 

Daarna was het tijd voor het diner. We hadden gekozen voor restaurant Gusto waar we heerlijk hebben gegeten en o.m. over de film hebben nagepraat. Rick en ik vonden het een bijzondere, goede maar vooral verrassende film, Chris en Talitha hadden haast woorden te kort over hoe vreselijk de film wel niet was. En dat mag, daar is ruimte voor. Belangrijk was dat we elkaar weer hebben gezien en gesproken en een leuke dag hebben gehad samen. 

Diego Calva, Margot Robbie, Brad Pitt en Jovan Adepo. 

Restaurant Gusto.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten