vrijdag 27 januari 2023

Toen was geluk... #131

Op onderstaande foto ziet u Het Blad. Deze staat bij mij in de keuken op een randje boven de ingang. Wat u meteen zal opvallen is dat het er niet zo heel puntgaaf meer uitziet, het is nogal beschadigd in de loop der jaren. Ik kan me nog herinneren dat Het Blad in een andere woning ook ergens bovenop was gesitueerd en een onverwachte windvlaag tocht in de woning veroorzaakte waardoor Het Blad is gevallen. 

En toch zal ik Het Blad nooit wegdoen. Het Blad is namelijk Hét Blad van thuis. 'Ach, pak jij het blad even..... Het blad staat al op tafel.... Volgens mij staat het strooizout ook op het blad....' Zomaar wat opmerkingen uit de tijd toen Het Blad nog gewoon het blad was en er niet zo heel veel betekenis aan werd gegeven. 

Het Blad stond in de keukenkast met daarop al het zoete broodbeleg. Hagelslag, vruchtenhagel, pindakaas, gestampte muisjes, jam, en ik denk idd ook zomaar het busje met strooizout, en wellicht de suikerpot. Als we ontbeten, dat deden we aan tafel toen ik kind was, ook doordeweeks, of als we 's avonds eens brood aten dan werd Het Blad op tafel gezet. 

Gevoelswaarde, u kent die uitdrukking vast wel, want ik zie ook wel dat Het Blad zelfs in een kringloopwinkel nog niet te koop zou worden aangeboden, maar voor mij heeft het zoveel waarde, al die herinneringen aan thuis. En voor mij is Het Blad er altijd al geweest, ik ken ons huisgezin niet zonder.

Als ik over een paar jaar mijn laatste grote reis ga maken, dan kan het gerust in de grote container die men zal moeten huren geworpen worden tezamen met al het andere wat voor mij onschatbaar en prijsloos is, maar wat voor anderen nul tot generlei waarde heeft, zeker niet qua gevoel. Maar tot die tijd blijft Het Blad met al z'n beschadigingen gewoon op het randje staan. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten