vrijdag 20 januari 2023

Toen was geluk... #130

Roltrappen, in de huidige tijd kijken we er niet meer van op. Sommigen stappen erop terwijl ze op hun mobieltje kijken, zo ingeburgerd zijn ze. Maar ooit zijn ze ingevoerd en ik vermoed zomaar dat het pas in de jaren zestig langzaamaan gemeengoed werd. 

Ik kan me herinneren dat nog tot ver in de jaren zeventig in V&D op de Leyweg in Den Haag, en ik denk in alle filialen landelijk, maar dat was de V&D op loopafstand van mijn ouderlijk huis, er bij de roltrappen bordjes hingen met hoe de roltrap te gebruiken. Je ging bewust en met aandacht op een roltrap staan. Ik meen me te herinneren dat er stond aangeven dat je eerst de leuning moest vastpakten en dan op de tree moest gaan staan en je de leuning ook niet meer los moest laten tijdens het rolavontuur. Verder waren er pictogrammen waarop je kon zien dat je honden altijd moest optillen, kinderen vóór je moest laten staan (dat deed mijn moeder ook) en dat dames met naaldhakken erg moesten uitkijken dat de hak niet tussen de ribbels van de tree bleef steken, en nog meer do's en don'ts betreffende het roltrapgebruik.

Ik heb op het wereldwijde web gezocht of die V&D richtlijnen voor roltrapgebruik nog te vinden waren, maar helaas. Onderstaande foto geeft het enigszins weer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten