woensdag 25 oktober 2017

Hendrik Groen

In de nadagen van mijn werkzaamheden in de boekhandel kwam het boek "Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen 83 1/4 jaar" uit. Hendrik Groen is het pseudoniem van Peter de Smet. Het boek gaat over Hendrik Groen die in zijn dagboek het wel en wee beschrijft van de gebeurtenissen in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord, waar hij samen met een aantal kompanen wat leven in de brouwerij brengt.

Het boek was een groot succes en won in 2016 de NS Publieksprijs. Inmiddels is het in 25 landen in vertaling verschenen. In de brochure met theatervoorstellingen van dit seizoen zag ik dat er een toneelstuk van Hendrik Groen was geprogrammeerd, en daar heb ik kaartjes voor gekocht. De voorstelling is op 22 februari 2018. Ik wist niet dat er ook een tv-serie van in de maak was, maar afgelopen maandag hebben we er op omroep MAX het eerste deel van kunnen zien.

Een geweldige Kees Hulst zet Hendrik Groen neer als een beschaafde ingetogen man maar met onderhuids enige rebellie. En wat is het leuk om André van Duin weer eens echt te zien acteren als de brommerige Evert, maar met het hart op de goede plaats. Verder is er een keur aan oudere acteurs en actrices te zien die fantastische personages spelen, zoals o.a. Olga Zuiderhoek, Rob van de Meeberg en Coby Timp. Rosa Reuten speel de directrice van het bejaardentehuis, een zeer onaangenaam, zakelijk, keihard secreet van een wijf, die absoluut niets om mensen geeft en zich achter allerlei regels, echte dan wel verzonnen, verschuilt. Ik herkende daar één op één een aantal carrièrevrouwen in die ik in mijn werk heb mogen ontmoeten, zo'n vrouw die over lijken gaat, zichzelf heel belangrijk vindt, regels boven humaniteit verheft en zich lijkt te schamen dat ze een baarmoeder heeft. Rosa zet het type fenomenaal neer.

Na één aflevering ben ik al fan en zal de komende 11 weken aan de buis gekluisterd zitten.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten