woensdag 18 oktober 2017

#MenToo

Een minderjarig meisje stuurt in goed vertrouwen een naaktfoto van zichzelf op naar een jongen, die de foto samen met twee vrienden op Instagram zet. Het meisje is totaal in paniek en maakt een eind aan haar leven door van een flat af te springen.

De hoogste boom zou nog niet hoog genoeg zijn om die jongens aan op te hangen. Die zelfmoord hebben zij op hun geweten door die domme en ondoordachte actie, zo zou de teneur zijn. Niks minderjarig, die gasten zouden als volwassenen moeten worden veroordeeld, of mensen zouden zelf behoefte voelen om die jongens op niet zachtzinnige wijze duidelijk te maken wat zij er van vinden.

Maar het was in februari van dit jaar een 14 jarige jongen die een naaktfoto van zichzelf in goed vertrouwen naar een meisje stuurde, die de foto samen met twee vriendinnen op Instagram heeft geplaatst. Hij raakte totaal in paniek en heeft een eind aan zijn leven gemaakt door van een flat te springen.

De meisjes die de foto hebben verspreid hoeven niet voor de rechter te verschijnen. Het OM vindt dat niet nodig. Ze worden wel verantwoordelijk gehouden voor sexting, maar niet voor de zelfmoord van de jongen, wat in mijn optiek een direct gevolg is van het verspreiden van die foto. Wel moeten de meisjes zich aan bepaalde voorwaarden houden, wat in een situatie als deze vaak neerkomt op het volgen van een cursus verantwoord internetgebruik, of een training voor gedragsverbetering.

De familie van de jongen kan zich hierin uiteraard niet vinden, zij willen vanzelfsprekend wèl dat er een rechtszaak komt. Ik krijg hier een heel naar gevoel bij, alsof als vrouwen en meisjes met dit soort kwalijke praktijken te maken krijgen het zwaarder weegt, dan wanneer het jongens en mannen betreft.

Ook zo'n actie als #MeToo, wat zich als een domino-effect na het nieuws over de meer dan walgelijke Harvey Weinstein, over het internet verspreid is op vrouwen als slachtoffer gericht, terwijl er ook talloze mannen zijn die slachtoffer zijn (geweest) van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Jammer, triest en onnodig dat daar anders naar gekeken wordt, of zelfs in het belachelijke wordt getrokken omdat er mensen zijn die het zich niet kunnen voorstellen dat het jongens en mannen net zo goed kan overkomen. #MeToo is een prachtig initiatief, en gezien de enorme respons ook zeer welkom en nodig, maar het zou mooi zijn als het voor iedereen zou gelden die er helaas mee te maken heeft gehad, ongeacht hun gender.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten