zondag 1 oktober 2017

In Memoriam: Barry Dennen

Afgelopen dinsdag is Barry Dennen overleden aan de gevolgen van het letsel welke hij bij een val eerder dit jaar thuis had opgelopen. In 1970 werd Barry door Andrew Lloyd Webber uitgekozen om de rol van Pontius Pilatus te zingen op het dubbelalbum van de rockopera "Jesus Christ Superstar". Het jaar erna speelde hij die rol ook in de originele Broadway productie, om ook als Pilatus zijn opwachting te maken in de filmversie in 1973. Het was een rol die hij af en aan bleef spelen, in mei van dit jaar was hij als Pilatus nog in Nederland te zien samen met Ted Neeley (Jezus) en Yvonne Elliman (Maria) die in de film en in de vele theaterversies door de jaren heen samen of los van elkaar te zien waren.

Die rol liep als een rode draad door zijn leven, maar hij heeft zoveel meer gedaan, zo was hij o.m. te zien in "The Shining", "Fiddler On The Roof" en "Titanic", tevens maakte hij zijn opwachting in diverse tv series. Ook was hij één van de belangrijke personen die de jonge Barbra Streisand in haar beginjaren, naast dat ze heel kort een relatie hadden met elkaar, overtuigde om in nachtclubs als cabaret-zangers op te gaan treden en hij hielp haar met het repertoire en hoe zich te gedragen en te handhaven. Barbra kwam, laten we zeggen, uit het Rotterdam Zuid van New York, Brooklyn, en was een ruwe diamant. Zo waren er nog meer mensen die haar steunden en begeleidden met haar, make up, schoenen, kleding, materiaal, en welke weg ze het beste kon gaan. Barbra zelf heeft altijd gezegd dat ze in haar begintijd naar haar 'stemmen' luisterde, die vertelde haar wat te doen. Nooit heeft ze de mogelijkheid benut om toe te geven dat er destijds mensen waren die haar hebben geholpen, laat staan om hen de eer te gunnen die hen toekwam. "People who need people ..." , begrijpt u wel. Barry was daar enorm teleurgesteld over. Hij schreef in 1997 een boek over die periode, "My life with Barbra: A love story".

Barry heeft twee zonen die hij heeft geadopteerd toen hij in 1969 met Pamela Strong trouwde. In 2001 overleed zijn partner James McGachy aan kanker. Barry is 79 jaar geworden. 

Barry Dennen als Pontius Pilatus in "Jesus Christ Superstar".


Barry Dennen, Ted Neeley en Yvonne Elliman in mei 2017 in Nederland.Geen opmerkingen:

Een reactie posten