dinsdag 20 september 2022

De kleine zeemeermin

Disney is al enige tijd bezig om alle sprookjes die zij ooit als animatiefilm hebben uitgebracht nu stuk voor stuk als live-action film uit te brengen. Het is nu de beurt aan 'De Kleine Zeemeermin (The Little Mermaid)'. Ik zie er heel veel berichten over en dacht dat ie al draaide. Niets blijkt minder waar, de film komt pas mei 2023 in de bioscoop. Maar waarom dan nu al zoveel onder de aandacht?

Nader onderzoek wees uit dat de trailer al uit is en dat de actrice Halle Bailey de rol van de zeemeermin speelt. Ik lees niet altijd juist en in de snelheid meende ik Halle Berry te lezen, die vrouw is bijna 60 en ik dacht is zij niet wat te oud voor die rol, maar het is dus de 22 jarige Halle Bailey. En de reden waarom het nu al zoveel in de media is, is omdat Halle een actrice van kleur is. Dat schijnt voor sommige mensen een ding te zijn. Met schuim op de mond van verontwaardiging over de keuze van een actrice van kleur om dit sprookjesfiguur te spelen laten sommige volwassenen(!) zich van hun meest lelijke racistische kant zien. Hun zeemeermin is wit! Kinderen zal het vanzelfsprekend een worst zijn, die zien gewoon een mooi en lief meisje in een sprookjesverhaal. 

Zeemeerminnen zijn sprookjesfiguren, en in de Disney animatie was ze inderdaad wit, maar als die heetgebakerde types dan zo aan 'oorspronkelijkheid' hangen, het echte verhaal wordt in die animatiefilm niet verteld. Het is, zoals zoveel Disney hertellingen verdisneyficeerd. Er is een 'ze leven nog lang en gelukkig'-einde aan gemaakt, terwijl in het oorspronkelijke verhaal gaat ze dood, of nou ja, ze wordt schuim op de golven. Ik heb als kind het echte verhaal gelezen en ook verfilmd gezien, en nee ik heb er niks aan overgehouden, maar de kinderen van nu kunnen dat blijkbaar niet aan.

En om die racistische meute nog meer overstuur te maken: het oorspronkelijke verhaal van 'De Kleine Zeemeermin' was een soort liefdesbrief van de schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) aan een andere man. Hij wilde deel zijn van zijn wereld, het hele verhaal is een metafoor van een onbeantwoorde homoseksuele liefde. Ga maar na, in de tijd van Hans had je als homo geen stem en moest je heel voorzichtig zijn als liep je over glas waarbij elke stap pijn doet. Daarnaast moest hij toezien hoe het onderwerp van zijn affectie voor een ander kiest.

Ach ja, Amerika zult u zeggen. Maar ook in Nederland zijn er volwassen mensen die bij het zien van de trailer het rood voor de ogen wordt. Dit zijn vaak dezelfde mensen die een ander, Nederlands, sprookjesfiguur juist wel weer zwart willen zien en kloppende aderen in hun slaap krijgen van een andere of geen kleur. Wat sta je dan moeilijk in het leven, altijd maar weer je aangevallen voelen. En nogmaals, kinderen zal het om het even zijn. En daar is de film uiteindelijk voor bedoeld. 

Halle Bailey als 'The Little Mermaid'. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten