vrijdag 30 september 2022

Een gek mens

"Ik ben een gek mens", je hoort het vrouwen van middelbare leeftijd met asymmetrisch kapsel, Cora Kempermankleding, sierraden uit de wereldwinkel en een moeilijke bril wel eens over zichzelf zeggen. Maar ik ben eigenlijk ook een gek mens, en niet enkel omdat ik binnenkort thuis in een hoodie-deken-sweatshirt loop, buiten dat ik ben een heel gekke tv kijker.  

Ik ben feitelijk dezelfde tv kijker als in mijn jeugd. Overdag gaat de tv nooit aan, dat zit zo niet in m'n systeem. TV is iets voor 's avonds. Toen ik jong was wás er ook geen tv overdag, enkel op woensdag- en zaterdagmiddag kindertelevisie. Pas als ik ga eten zet ik 'm aan en zo rond half tien ben ik wel weer klaar ermee. Wat kijk ik dan? Onder het eten meestal een sitcom die ik op dat moment volg op Netflix, of ik kijk iets terug van de (late) avond ervoor. Op dit moment is dat de Avondshow van Arjen Lubach, die komt, voor mij, veel te laat dus kijk ik de aflevering van de avond ervoor terwijl ik mijn bordje met eten en een wijntje nuttig. Altijd het journaal om acht uur en daarna ligt het vooral aan het programma aanbod.

Ik kijk eigenlijk voornamelijk NPO, de commerciële zenders vrijwel nooit. Wat ik nu zoal kijk of gekeken heb is het programma van Jeroen Krabbé over Frida Kahlo, Oogappels, Beste Zangers, Twee Voor Twaalf, Dit Was Het Nieuws, Langs De Kust. Allemaal programma's die elke week op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip komen. Het lineaire tv kijken, precies zoals tv kijken ooit bedoeld was. En hoewel ik mezelf een frivoliteit als Netflix toesta en, zoals al gemeld, soms heel modern iets via de terugkijkoptie later kijk en heel af en toe wel eens iets opneem om naderhand te gaan zien, voel ik me er het meest senang bij. 

Mijn hele zijn kan ook absoluut niet tegen series die elke dag komen, ik blokkeer dan. Zo zag ik vrij regelmatig de laatste tijd de aankondiging van de serie 'Rampvlucht' over de ramp met een El Al vliegtuig die in de Bijlmer neerstortte op 4 oktober 1992. Dat leek me interessant, maar toen ik zag dat de vijf afleveringen vijf dagen achter elkaar werden uitgezonden, behalve zondag, haak ik af. Zo heb ik nooit de zeer bejubelde serie 'Dertigers' gezien om dezelfde reden. 24 afleveringen per seizoen die dan elke dag wordt uitgezonden. Kortsluiting in mijn hoofd. Ja, dan zou ik het kunnen opnemen en kijken wanneer mij het uitkomt, maar experimenten op dat gebied hebben aangetoond dat dat niet gaat gebeuren en ik het er, ongezien, weer af haal of het staat er zolang op dat het wórdt weggehaald. 

Maar je kijkt wel elke dag het journaal, Arjen Lubach kijk je ook elke dag terug en als je een Netflix sit com kijkt doe je dat ook iedere dag onder het eten, zult u opmerken. Ja, dat klopt, het is ook niet goed uit te leggen, maar voor mij is het heel duidelijk wat wel en wat niet. Zoals ik al zei, ik ben een gek mens, zonder moeilijke bril en Cora Kempermankleding, maar met vaag tv-kijkgedrag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten