dinsdag 13 september 2022

Toen was geluk... #119

Ik ben nog uit de tijd dat men koekjes los afgewogen kon kopen. Bij de bakker maar ook bij de chocolaterieafdeling van V&D, die in die dagen nog een supermarkt had en waar mijn moeder doorgaans haar boodschappen deed. Het kwam met regelmaat voor dat ik de boodschappen ging doen en dan stond er op het lijstje 'een half pond koekjes'.  Ik wist dan dat mijn moeder 'allerhande' bedoelde. Van alle verschillende koekjes twee of zoiets. Heel duidelijk zei ze er dan altijd bij: géén hernhuttertjes! 

Zelf had mijn moeder enige tijd als filiaalhoudster bij de Haagse bakkerij Hus gewerkt, dus ze wist dingen. Bijvoorbeeld welke koekjes niet bij elkaar konden omdat één van de twee dan zacht of hard zou worden. Ik geloof dat dat met bokkepootjes het geval is, en ik meen ook dat je bitterkoekjes overal vandaan moet houden, maar helaas heb ik het niet helemaal meer helder en ik kan het haar niet meer vragen.

Hernhuttertjes waren een geval apart. Die mochten nooit in het half pond koekjes omdat die door hun compactheid vrij zwaar waren, dan zat je natuurlijk snel aan het half pond. Dus zei zij en dus ook ik als ik boodschappen deed: 'Graag een half pond allerhande, maar geen hernhuttertjes'. 

Allerhande. 

Hernhuttertjes. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten