maandag 5 september 2022

Kinderboeken

Welk boek heeft jou vroeger tot een lezer gemaakt? Dat was de vraag die Faceboekvriend en, al sinds mensheugenis, basisschoolleraar Bertus zich afvroeg. Daar ging een laatje open, hoor. Want wat las ik als kind graag. Ik had een lampje boven mijn bed en voordat ik ging slapen mocht ik lezen. Ik had zelf boeken en werd later lid van de bibliotheek. Hieronder wat boeken die ik met graagte las:

Pinkeltje is geschreven door Dick Laan (1894-1973), hij schreef 29 boeken waarvan de eerste al in 1939 verscheen en de laatste vier postuum zijn verschenen. Dick was al overleden toen ik met lezen begon. Hij kwam zelf ook voor in de boeken als meneer Dick Laan aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt. Pinkeltje is net zo groot als je pink, maar is nadrukkelijk géén kabouter. De avonturen spelen zich af bij een familie in een huis waar hij in een muizenholletje woont en later in Pinkeltjesland. 


Pietje Puk werd geschreven door schoolmeester Henri Arnoldus (1919-2002), hij was auteur van verschillende kinderboekenseries waarvan Pietje Puk de bekendste en succesvolste is. Tussen 1958 en 2000 verschenen er 47 titels. Pietje is postbode in Keteldorp, een dorp met 10 straten en 400 inwoners. Het is een vrolijk mannetje die allerlei streken uithaalt maar het hart op de goede plaats heeft. 


Saskia en Jeroen is geschreven door Jaap ter Haar (1922-1998). Hij was historicus en schrijver van kinder-, geschiedenis- en mythologieboeken. Er zijn negen boeken verschenen over de tweeling Saskia en Jeroen, die zijn gebaseerd op de eigen tweeling van Jaap met dezelfde namen. Ze beleven allerlei avonturen. Oorspronkelijk waren de verhalen bedoeld als hoorspel voor de radio. In de jaren 50 zijn die door de NCRV uitgezonden op maandagmiddag om 17.00 uur. 


Wipneus en Pim is een boekenreeks uitgegeven vanaf 1949 tot 1985. Ze zijn geschreven door vijf verschillende auteurs onder een miniem verschillend pseudoniem. Zij waren allen broeders in Maastricht in het stadsdeel Wyck. Het pseudoniem was B. van Wijckmade, naar broeder Bruno van der Made, die de eerste zes boekjes heeft geschreven. Vervolgens werd bij de andere auteurs hun voornaamletter als tweede letter gebruikt in het pseudoniem. De boekjes vielen op doordat ze waren gedrukt met een vette schreefletter. Het gaat over kabouterprins Wipneus en zijn vriendje Pim die allerlei avonturen beleven in Kabouterland. 


De Vijf gaat over broers en zusje Julian, Dick en Annie, hun nichtje Georgina (George) en de hond van George, Timmy. De in totaal 21 verhalen zijn geschreven tussen 1942 en 1963 door de Britse auteur Enid Blyton (1897-1968). De kinderen lossen mysteries op. Annie is een meisje-meisje die alle huishoudelijke dingetjes doet als de vijf op avontuur gaat, terwijl Georgina het jammer vindt een meisje te zijn en liever een jongen was geweest. Ze gedraagt zich ook zo, knipt haar haar af en kleedt zich als een jongen en laat zich George noemen. Vooruitstrevend in de tijd dat de boeken zijn geschreven, maar Enid is aan de andere kant met terugwerkende kracht bekritiseerd om de door haar opgevoerde klassenverhoudingen en rassenverschillen. Zigeuners zijn in haar boeken vaak de slechteriken. In 2002 zijn de boeken in nieuwe vertaling verschenen onder pseudoniem J.H. Gever, waarin vermeende imperialistische, snobistische en racistische uitlatingen zijn weggewerkt. 


Het bedlampje dat boven mijn bed hing met volgens mij een hoog 'o ja-gehalte' voor mensen van mijn generatie.

3 opmerkingen:

  1. Enorm herkenbaar... ik las al deze boeken destijds ook. Heel wat uurtjes mee doorgebracht en ben het nooit vergeten. Nostalgie.... Bedankt voor de blogpost! René

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik herken deze boeken ook zo

    BeantwoordenVerwijderen