dinsdag 6 september 2022

Herinnert U zich deze nog? #203

SASKIA & SERGE
"MAMA HE'S A SOLDIER NOW"
1980
Aantal weken: 13
Hoogste positie: 9


Mocht het clipje niet te zien zijn, klik hier.

Het duo Saskia & Serge draait al 55 jaar mee. In 1967 treden Trudy van den Berg en Ruud Schaap op als 'Trudy & Ruud' en winnen met hun eigen Nederlandstalige compositie 'Don Quichot'  de talentjacht 'Cabaret der Onbekenden'. In 1969 trouwen ze en gaan ze verder onder hun artiestennamen Saskia & Serge. Ze brengen Nederlandstalige muziek met net wat betere teksten. In 1970 doen ze mee aan de Nationale Finale voor het Eurovisie Songfestival en behalen met ''t Spinnewiel' de tweede plaats. Het jaar erna mogen ze zes liedjes zingen waarvan het wonderschone 'Tijd' wordt uitgezonden naar Dublin waarmee ze een mooie zesde plaats behaalden in een veld van 18 deelnemers. Na zes Nederlandstalige albums en een aantal singles stoppen ze daarmee in 1975 en gaan een heel andere richting op.

Vanaf 1976 richt het duo zich op countrymuziek en met groot succes. Ze waren de eerste Nederlandse artiesten die mochten optreden in de Grand Ole Opry in Nashville en stonden in de Amerikaanse hitlijsten. Na vijf country albums vonden Saskia & Serge het weer tijd om het roer om te gooien. 

In 1980 verscheen bovenstaande single met weer een heel ander geluid, middle of the road muziek waarin Saskia met een heel krachtige stem zingt. Weliswaar is haar stem een aantal keer overgedubd maar toch werd er, weet ik nog, erg van opgekeken destijds. 'Mama He's A Soldier Now' werd hun grootste hit. Een Spaanstalige versie van het nummer, 'Madre El Es Un Soldado Hoy' werd een grote hit in Argentinië en Portugal. Er kwamen nog wat singles in hetzelfde genre uit, maar in 1984 keerden ze weer terug naar country om vervolgens in de jaren 90 weer met Nederlandstalig repertoire te komen.

Zoals gezegd zijn Saskia & Serge al 55 jaar actief en nog steeds. En in al die jaren zijn er nooit vervelende of nare berichten over hen geweest, waar vele collega artiesten in lijken te grossieren. Ik draag ze een warm hart toe en met name bovenstaande single is één van mijn favorieten. Daarnaast heeft Serge onwetend mij punten bezorgd tijdens mijn deelname aan de tv-quiz 'Get The Picture' in 2000. De vraag was: 'Wat is de artiestennaam van Ruud Schaap'. Mijn opponent wist het niet, maar ik vanzelfsprekend wel, basis algemene kennis toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten