donderdag 31 maart 2022

After life

De echte Netflix-diehards hebben het natuurlijk al lang en breed gezien, want het eerste seizoen werd in 2019 uitgezonden. Het tweede en derde volgden in 2020 en 2022. Ik heb het pas recent ontdekt en heb de drie seizoenen van elk 6 delen in ruim twee weken bekeken, 'After Life'. Een Britse zogenaamde 'black-comedy', bedacht, gemaakt, geproduceerd en geregisseerd door Ricky Gervais die ook de hoofdrol van Tony Johnson speelt. Tony is een weduwnaar wiens vrouw is gestorven aan borstkanker. Middels video opnames van haar die Tony regelmatig bekijkt komen we als kijker te weten hoe hun relatie was. Tony verdrinkt haast in zijn verdriet, is zelfs suïcidaal, maar weet toch z'n hoofd boven water te houden.

Dat hele proces maken we mee in de serie. Het is gesitueerd in het fictieve plaatsje Tambury, waar Tony werkt bij een lokale krant. Zijn collega's en wat kleurrijke bewoners van het stadje worden mensen die je in je hart sluit gaandeweg de serie. Vooral omdat het hele gewone doorsnee mensen zijn, met allemaal wel een randje of een gekkigheidje, wat ze juist zo leuk maakt. Een heel belangrijke rol is weggelegd voor Antilly. de Duitse herder die Tony's hond Brandy speelt. Zij is één van de belangrijkste redenen dat hij besluit geen zelfmoord te plegen. 

Alle personages zijn geweldig, maar mijn favorieten, naast Tony zijn Daphne (Roisin Conaty) de sexwerker met het grote hart en Anne (Penelope Wilton) een oudere weduwe met wie hij regelmatig op een bankje zit op de begraafplaats. Eén van de rode draadjes in de serie zijn de opmerkelijke paradijsvogels die hij interviewt voor de krant. Het is allemaal heerlijk Brits met precies de goede verhouding tussen humor en verstilling. 

Nu ik alle seizoenen heb gezien, ga ik ze missen, die gekke, lieve en ontroerende mensen even voelde ik me onderdeel van het kleine stadje. Want nee, er komt geen seizoen vier. Ik raad u deze serie ten zeerste aan!





woensdag 30 maart 2022

SMS

Nou, de choreografie, zoals ik al een tijdje geleden aankondigde is begonnen. In plaats van een afspraak maken en op het afgesproken tijdstip verschijnen, gaat het hier altijd zo: firma staat onaangekondigd aan de deur, gooien een briefje/kaartje in de bus, ik moet dan contact opnemen om alsnog een afspraak te maken zodat ze op een afgesproken tijdstip verschijnen. 

Gisteren vond ik dus een 'Wat jammer, we hebben u gemist!'-kaartje in de bus. Nu de galerijen zijn gedaan met een soort spul wat dagenlang een heel penetrante zjemische lucht verspreidde, wat mijn leven minstens enkele maanden zal bekorten, is het nu de beurt aan de pergola op de lanai. Wat er nu precies gedaan wordt weet ik niet, maar ik dacht dat de volledige pergola zou worden vervangen. Het ding staat er al jaren en er hebben met het verduurzamingsproject honderden kilo's aan mannen en materiaal op gestaan en gelopen, en daar zijn de pergola's niet voor bedoeld. Het hout van mijn pergola ziet er niet meer mooi uit en er zitten op naar mijn idee cruciale stukken barsten in. Maar ik krijg de indruk dat het een beetje opgelapt zal gaan worden. 

Ik denk dat omdat op het kaartje staat bij werkzaamheden: 'de ondersteuningsconstructie voor de pergola'. Nou, dat betekent dus niet een volledig nieuwe pergola. Verder stond er met klem (want met roze highlighter gearceerd) dat ik hen moest sms'en. Niet bellen, maar een sms'je. Ik sms nooit. Ik What'sApp, zo hip en happening ben ik. Ik moest ook eerst eens even uitzoeken hoe ik überhaupt moest sms'en. Maar ik ben niemand als ik niet meeveer met deze nieuwe stap in de choreografie, dus heb ik een sms'je gestuurd met een aantal dagen waarop ik thuis ben met de vraag hoe laat ze dan komen. En op dit moment ben ik dus in afwachting van hun reactie daarop.

Maar goed, ik ben aanwezig als ze voor de pergola komen en zal alle scheuren, barsten e.d. laten zien. Die zitten niet in de ondersteuningsconstructie, maar in de balken waar de plexiglazen platen op bevestigd zijn. We gaan het meemaken.

En dan ook 'nieuwe afspraak' ER WAS GEEN AFSPRAAK!! Ze kwamen gewoon spontaan langs. 


dinsdag 29 maart 2022

Lang genoeg jong

Robert Long, wat wist deze fenomenale tekstdichter het toch altijd precies goed te verwoorden. Van de week stipte iemand dit lied aan en ik dacht, ja, helemaal zoals ik me voel als middelbare man. Het was leuk, dat jong zijn, maar ik hoef gelukkig niet meer. Licht geamuseerd bezie ik dan ook de midlife crisis mensen (m/v) die tegen de klippen op de bij voorbaat verloren strijd aangaan. 

Lang Genoeg Jong

Iedereen wil altijd maar jong lijken, jong lijken
Ook al zijn ze zeventig
Het toverwoord is jong
Ze blijven tot hun dood
Maar over jong zeiken, jong zeiken
Jong, het woordje jong
Ligt op de punt van ieders tong
De horeca, de media
Het moet allemaal nog jonger
Wie commercieel wil scoren
Die bedenkt een jong profiel
Jong uitgaan, jonge mode
Jonge dorst en jonge honger
Want jong, dat is het einde
Vraag maar aan een pedofiel

Maar ik ben lang genoeg jong geweest
En ik heb er meer dan lang genoeg ook van genoten
Er komt een eind aan ieder feest
En ik heb nu dan ook uiteindelijk besloten
Ik zal me nooit voor welke leeftijd dan ook schamen
Omdat dat onzin is, de grootste flauwekul
Van nu af aan ga ik me zoetjes aan bekwamen
In wat ik worden wil, een trotse ouwe lul

Iedereen wil altijd maar jong blijven, jong blijven
Zij neemt nog een spoelinkie en hij een permanent
Steeds weer van die kijk-ik-ben-nog-jong lijven, jong lijven
Niemand mag het weten dat je niet zo jong meer bent
Wel tachtig soorten crème om onze huid mee te verjongen
Wel honderd soorten shampoo voor een jonge kop met haar 
We gymen, joggen, trimmen ons de lucht uit onze longen 
Want als je niet meer jong lijkt 
Nou vergeet het verder maar

Wat is er eigenlijk zo verkeerd
Als je nog nooit zo oud geweest bent als je nu bent
Als je vergrijsd bent en verweert
Als je een waardevol en rijp individu bent
Het heeft geen zin om als een gek te lopen freaken
Omdat het ouder worden iets is wat je vreest
Ik laat m'n leven door die onzin niet verzieken
Want ik ben lang genoeg jong geweest

Hè, hè effe leggen

© Robert Long



maandag 28 maart 2022

Meer dan duizend woorden

Benzine, gas en nog veel andere zaken worden duurder. In allerijl worden o.m. kantoorpanden omgebouwd tot opvangmogelijkheden voor de duizenden Oekraïners die alles hebben moeten achterlaten. En dan zijn er mensen die meteen in een Pavlovreactie schieten: 'en wij dan...', echt, hef jezelf gewoon op. Het gaat even niet om jullie, Gerda en Arie. Om het nog maar niet te hebben over de verwapten die twee jaar lang geschreeuwd hebben hier in een dictatuur te leven, en nog, maar in dictator en oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin een goede leider zien.







zondag 27 maart 2022

Happy vibes week 13

De verpleegster die onderstaande foto nam schreef: Het is 23 dagen geleden dat deze patiënt in het ziekenhuis aankwam en in die 23 dagen is niemand van zijn familie naar hem komen kijken. Maar een duif komt om de dag en zit op zijn bed. De duif blijft even en vliegt dan weg.

We ontdekten later dat deze patiënt elke dag op een bankje in het park bij het ziekenhuis zat om de duiven te voeren. Dit laat zien dat dieren meer hart hebben dan mensen.



zaterdag 26 maart 2022

Het jaar van Fortuyn

De afgelopen tijd zag ik promo's voorbij komen van een nieuwe vijfdelige televisieserie, 'Het Jaar Van Fortuyn'. Och ja, dacht ik, dat is ook alweer zo'n tien jaar geleden. Om er vervolgens met een schok achter te komen dat het gewoon al twintig jaar geleden is. Twintig jaar! Nu weet ik dat naarmate je ouder wordt de tijd sneller gaat, maar dit is belachelijk. Maar goed het is toch echt zo, dan is het ook ruim twintig jaar geleden dat mijn laatste verloofde het huis verliet, dat viel samen in de maand van de aanslagen in New York, maar dit geheel terzijde. 

Professor Pim Fortuyn kende ik al van zijn boeken die ik destijds verkocht, maar twintig jaar geleden was hij niet meer uit het nieuws en van de televisie weg te branden als lijsttrekker van de nieuwe partij Leefbaar Nederland. Hij bracht theater mee naar de politiek, was zo anders dan wat we gewend waren dat hij er veel mensen mee bereikte. De partij was minder blij met hoe hij zaken over het voetlicht bracht. Hij werd daarom afgezet als lijsttrekker van Leefbaar Nederland waarna hij vervolgens verder ging als Lijst Pim Fortuyn. We weten allemaal nog waar we waren toen bekend werd gemaakt dat hij was vermoord door Volkert van der Graaf. Ik zat in de auto op weg van werk naar huis. 

Nu is er dus een tv serie gemaakt over de roerige tijd van Pim Fortuyn, waarvan gisteren de eerste aflevering was. Nederland heeft maar een beperkt aantal echt goede acteurs, en die zie je dan ook regelmatig met elkaar werken. Zo zien we in deze serie een aantal mensen uit de geweldige serie 'Oogappels' terug. Je hoeft als acteur/actrice nooit meeslepend afscheid te nemen van elkaar als een productie voltooit is, want je komt malkander wel weer tegen bij een volgend project. Oogappels-collega's Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr schitteren in deze serie als Pim Fortuyn en Ad Melkert. Fantastisch hoe zij een metamorfose hebben ondergaan, maar ook hoe zij deze personen, die nog zo vers in ons geheugen zitten, neerzetten. Fedja van Huêt speelt op penis aqua rosa-achtige wijze Mat Herben die het verhaal een beetje aan elkaar praat. 

Er is gekozen voor een vlotte, lichte vertel- en verhaallijn, met zo nu en dan beelden van echte nieuwsfeiten uit die tijd. Het is natuurlijk fictie gebaseerd op de werkelijkheid, maar veel teksten zijn ook één op één overgenomen, zoals openbare toespraken en debatten. Ik heb genoten van de eerste aflevering en zit de komende vier weken voor de buis. 

Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn. 

Ramsey Nasr als Ad Melkert.

Fedja van Huêt als Mat Herben. 


vrijdag 25 maart 2022

Toen was geluk... #108

Jaren heb ik er niet meer aan gedacht en ineens dacht ik, och ja, de letterdoos. Volgens mij enkel in de eerste twee klassen van de lagere school, en dan bedoel ik de lagere school uit mijn tijd, die met zes klassen en niet met acht groepen zoals nu, hadden wij in ons kastje een letterdoos. Het was een bakelieten doos, ik meen roodbruin, met hardkartonnen lettertjes erin. Het deksel diende tegelijkertijd als uitlegplek voor de lettertjes. Aan de binnen kant waren daartoe richeltjes aangebracht.

Echt hele levendige herinneringen aan de letterdoos heb ik niet. Het doel ervan? Ik kan er alleen maar naar gissen. Natuurlijk om taal te leren, en ik vermoed om voordat je leerde schrijven je al kennis te laten maken met de letters en hoe er woordjes en zinnetjes mee te vormen, wellicht? Onder mijn lezers zijn ook leraren, en dan bedoel ik natuurlijk Bertus, die misschien nog precies weet over het hoe en wat van de letterdoos. Daarnaast is hij verzamelaar van bakelieten voorwerpen, dus misschien heeft hij wel zo'n letterdoos. Ik kan me niet voorstellen dat er in het basisonderwijs van nu nog met letterdozen wordt gewerkt, maar bij u, lezers van mijn generatie, zal er waarschijnlijk wel een luikje opengaan naar uw eigen lagere schooltijd.




donderdag 24 maart 2022

10 Jaar Aidan's World # 33

U weet vast nog wel dat ik drie jaar lang columns heb geschreven voor het Capelse radioprogramma 'Uit De Kast' en voor 'Roze Golf' van RTV Oost. Bij die eerste las ik de column ook live voor in de uitzending. Een leuke tijd. Ik probeerde in de columns steevast zaken van diverse kanten te bekijken, natuurlijk met wat humor, en soms ook advocaat van de duivel spelend. Ik meen dat ik onderstaande column heb geschreven voor een uitzending waarin het ging over het feit dat ook in de lhbt-wereld mannen veel zichtbaarder zijn dan vrouwen. Het was een gewoonte vanaf de eerste column dat ik na het voorlezen ervan zelf een liedje had uitgezocht die dan werd gedraaid. Het linkje naar het liedje heb ik er daarom, traditiegetrouw, om maar eens een jeukwoord te gebruiken, onder gezet. 

zaterdag 17 februari 2018

Poten en potten

De verjaardagen van familie, zo eind jaren 70 begin jaren 80, werden nog groots gevierd met veel visite op geleende dan wel gehuurde stoelen. Het viel me toen al op dat op zeker moment heel organisch de kamer in twee helften kon worden verdeeld, met aan de ene kant alle vrouwen en aan de andere kant alle mannen. De gasten voelden zich blijkbaar het meest op het gemak bij hun seksegenoten. In die tijd kwam ook langzaam de discussie op gang, ironisch genoeg ook op die verjaardagen, dat mensen van destijds voornamelijk Turkse en Marokkaanse afkomst er zulke vreemde gewoontes op na hielden betreffende de rolpatronen en dat er zo’n duidelijke scheidingslijn te zien was tussen mannen en vrouwen. Ik geloof dat voor mij als jongmens daar de kiem is gelegd voor mijn gevoel en liefde voor ironie met een licht cynische ondertoon.

Ik vond het ook kostelijk om te horen hoe er door de heterostellen over elkaar gepraat werd, onder het mom van een grapje, maar wat zat er, in mijn ogen, een wereld van passief agressief gedragen leed achter. Als er een afspraak moest worden gemaakt konden de mannen zo heel lollig zeggen: “Dan moet je bij de secretaresse zijn”, doelend op hun vrouw die de agenda blijkbaar voor hen beiden bijhield en bepaalde. Ik kreeg vaak het idee dat de vrouwen verder gingen waar de moeder van hun mannen ophield. De vrouwen praatten over hun man alsof het een extra kind was die nagelopen en in de gaten gehouden moest worden, terwijl de mannen hun vrouw zagen als iemand die hen beperkte in wat ze nou eigenlijk het liefste zouden doen. “Ja ik zou heel graag motor willen rijden, maar Carolien wil het niet”. Het grappige is dat andere mannen dat als goed excuus accepteerden, waarschijnlijk omdat het zo herkenbaar voor ze was.

Het was duidelijk, mannen en vrouwen verschilden niet alleen lichamelijk van elkaar. Hoewel in die jaren vrouwen terecht voor hun rechten opkwamen en alles wilden kunnen doen wat mannen ook deden, mits het voor hen vrijblijvend zou zijn. Daar waar bepaalde zaken voor mannen verplicht of maatschappelijk gewenst waren, moesten zij kunnen kiezen het wel, niet of een beetje te doen. Het moest wel leuk blijven natuurlijk. En ook mannen emancipeerden mee, hoewel het maatschappelijk wat moeilijker lag, want een man moest wel een kerel en een echte vent blijven. Het mannenego is en blijft een fragiel iets. Een stel wat er bewust voor gekozen had dat zij fulltime ging werken en hij thuis bleef en voor kinderen en huishouden zorgde werd, en wordt nog steeds, toch wat meewarig bekeken. In de jaren 90 werden we verblijd met het boek van John Gray “Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus”.  Ik werkte toen in de boekhandel en het boek was niet aan te slepen. Hierin stond precies te lezen wat iedereen met gezond verstand ook wel begreep: mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal en begrijpen elkaars signalen niet altijd goed. Vandaar dat het ook heel raadzaam is dat naast een relatie mannen met hun vrienden en vrouwen met hun vriendinnen dingen ondernemen en dan eens lekker onder- en met elkaar kunnen klagen over hoe verschrikkelijk die wijven kunnen zeiken of hoe ongelooflijk kinderachtig die kerels toch doen. Het succes van zijn boek maakte dat John Gray tientallen titels uitbracht met variaties op hetzelfde Mars/Venus-thema die allemaal als warme broodjes over de toonbank gingen. Mensen worden nu eenmaal graag bevestigd in wat ze zelf al lang weten.

Je zou denken dat in hun strijd tegen discriminatie en voor acceptatie homoseksuele mannen en lesbische vrouwen schouder aan schouder staan onder het mom van ‘samen staan we sterk’. En vaak begint het ook zo, alleen blijkt gaandeweg steeds weer dat er verschillen van inzicht zijn en ervoor wordt gekozen om elk voor eigen parochie te preken. Een goed voorbeeld is de actie die in 1984 in Engeland op touw werd gezet als steun voor de stakende mijnwerkers: “Lesbians And Gays Support The Miners”. Al na vier maanden stapten een groep lesbische vrouwen er uit en richtten een eigen groep op onder de naam “Lesbians Against Pit Closures”, maar toch bleven er ook vrouwen actief bij de eerste groep. De actie was trouwens een ongekend succes en er is zelfs een film over gemaakt: “Pride”.

Ook in de gay community is er dus een vergelijkbaar Mars/Venus-verschil tussen mannen en vrouwen. Ik merkte dat al toen ik vroeger uitging in Leiden en er tussen de vele homo’s een vast groepje lesbische vrouwen aanwezig was. Terwijl de mannen volgens de laatste mode gekleed met hippe kapsels er prat op gingen alle dancemoves van Madonna’s “Vogue”  te kennen en woordelijk de passage waar, in snel tempo, de namen van allerlei beroemdheden worden opgesomd konden mee praatzingen, stonden de vrouwen wat verveeld in een hoekje bier te drinken en zware shag te roken terwijl ze er met hun houthakkershemden en spijker- of workersbroeken uitzagen of ze zo van een bouwsteiger waren afgelopen. Zij kwamen pas in actie als de DJ een plaat van Melissa Etheridge startte, waarop de mannen als door en wesp gestoken de dansvloer verlieten en het mixdrankje du moment bestelden waarmee je liet zien hip en happening te zijn.

Ook lesbische vrouwen en homoseksuele mannen begrijpen elkaar niet altijd, ook al hebben ze, zoals gezegd, een gemeenschappelijk doel: te mogen zijn wie je wilt zijn. En natuurlijk zijn er niet alleen maar dragonders van wijven in de lesbische gemeenschap of enkel maar gillende relnichten in de homogemeenschap, het zijn stereotypen. Duidelijk is dat tussen homo’s en lesbiennes er in feite net zoveel verschil zit als tussen hetero mannen en vrouwen. Feit is dat, zoals in de heterowereld, ook hier de mannen veel zichtbaarder zijn en duidelijk de boventoon voeren. Hoe dat komt? Toch het extraverte wat nu eenmaal aan de meeste homo’s kleeft? Of het algemene diepgewortelde gevoel dat mannen zich echt als mannen moeten gedragen en het extra opvalt als dat niet zo is? Ook tussen homo’s onderling wordt zichtbare mannelijkheid als groter goed gezien ten opzichte van zich meer vrouwelijk gedragende homo’s. Kan het komen omdat in onze samenleving van vrouwen onderling lichamelijk contact veel meer wordt geaccepteerd en het minder opvalt? Ik durf er mijn vinger niet op te leggen. Ik vind het wel een goede zaak dat, om even te refereren aan de column van de vorige keer, er ook steeds meer lesbische rolmodellen zijn, zoals Claudia de Breij, Ellie Lust, Kajsa Ollongren of internationaal, Ellen Degeneres, Martina Natrátilová en Jodie Foster. Ik zou zeggen: “Vrouwen, voorwaarts in de strijd!”

woensdag 23 maart 2022

Dad's Army

Waar was u en wat deed u aan de vooravond van de Derde Wereldoorlog toen dictator Vladimir Poetin buurland Oekraïne binnen viel en er uit zijn naam oorlogsmisdaden liet plegen, hele steden liet plat bombarderen, moedwillig op burgers liet schieten, waardoor er miljoenen Oekraïeners op de vlucht sloegen terwijl hij in eigen land nepnieuws via de staatsomroepen liet verspreiden en iedereen van wie maar werd gedacht dat hij of zij het niet eens was met deze oorlog liet oppakken of erger en hen insecten noemde die je moest uitspugen?

Wij hadden grotere problemen in ons eigen land, daarnaast konden we wel begrip op brengen voor de milde acties van Vladimir. Wij leefden in een dictatuur waar men de bevolking twee jaar lang had geïndoctrineerd met een zogenaamde 'pandemie'. Dáár protesteerden we tegen ook toen alle beperkingen hieromtrend  waren ingetrokken, we waren het zo gewoon geworden als zondagmiddagbesteding. En het bleef ook noodzakelijk, omdat het regime, want zo moeten we het gewoon benoemen, onze Grote Leider Willem Engel had gearresteerd en die zat in afwachting van zijn rechtszaak vast, enkel omdat hij zijn mening gaf. Wij hebben alle dumpstores afgezocht naar legerkleding, of wat daar voor door kon gaan, om een duidelijk statement af te geven. Gelukkig hebben we de foto's nog. 
























dinsdag 22 maart 2022

Pretty Smart

In korte tijd de Netflix sitcom 'Pretty Smart' bekeken, dat kon omdat er nog maar één seizoen van is. De serie is gemaakt door dezelfde schrijvers en producenten als 'How I Met Your Mother' en 'Crazy Ex-Girlfriend'.

Het gaat over twintigers Solana, Grant, Jayden en Claire die met elkaar in één huis wonen. In de eerste aflevering komt Claire's zus Chelsea bij hun wonen. Zij moet wennen aan het carefree leventje wat die vier daar leiden en vooral hun wat naïeve kijk op het leven waar zij als Harvard afgestudeerde erg aan moet wennen. Maar gaandeweg lijkt vooral Grant wat minder simplistisch dan hij in eerste instantie overkomt.  Het zijn vijf mooie mensen, dus dat zijn al vitamientjes voor de ogen, daarnaast zijn het natuurlijk wat uitvergrote karakters. De homoseksuele Jayden (Michael Hsu Rosen) is de meest hilarische, hij is social media influencer en vindt zichzelf natuurlijk het centrum van het universum. De bloedmooie Solana (Cinthya Carmona) was oorspronkelijk advocaat maar heeft zich nu volledig op het spirituele pad geworpen. Grant (Gregg Sulkin) is personal trainer en loopt vrij vaak shirtloos rond en dat is niet zo heel erg. De beide zusjes om wie het eigenlijk gaat, Claire (Olivia Macklin) en Chelsea (Emily Osment) vind ik de minst aansprekende karakters, maar zo met z'n vijven zetten ze een leuke serie neer, een aantal keer hardop gelachen, en dat kunnen we in deze tijd wel goed gebruiken. Het zijn maar 10 afleveringen. Of er nog een tweede seizoen komt is even afwachten. 



Jayden.

Solana.

Grant. 


maandag 21 maart 2022

Maar

Twee dagen na het positieve oplossingsgerichte meedenkende gesprek op mijn werk kwam er een tweede gesprek, het 'maar- gesprek'. Omdat ik zelf merkte dat ik het lichamelijk en mentaal niet trek om frontoffice te doen, vanwege de vele verschillende ad hoc werkzaamheden en de duizelingwekkende hoeveelheid prikkels, maar daarentegen me senang voel met het backoffice werk ben ik er een gesprek over aangegaan en stuitte op louter begrip, sterker nog het was al geconstateerd. Mijn verzoek om me dan op backoffice in te zetten werd positief ontvangen, immers het bedrijf streeft ernaar om daar vast  standaard twee mensen te stationeren. Nu wordt het een beetje door iedereen gedaan als er tijd is, en er zijn dagen dat er helemaal niemand zit, waardoor het werk door de frontofficemedewerkers erbij moet worden gedaan.

Mijn rooster werd direct omgezet naar voornamelijk backoffice werk met incidenteel wat frontoffice. Echter na twee dagen kwam het 'maar-gesprek'. De dame met wie ik het positieve gesprek had gehad en die goedkeuring kreeg van één van de directieleden om het op deze manier op te lossen, kwam met de mededeling dat de directie er tweede gedachtes over had. Ik had gesolliciteerd voor front- en backoffice, dus ja. Er werden verschillende argumenten aangedragen waarom dit in de ogen van de directie moeilijk lag. Wat ik vooral hoorde was dat dit bedrijf, die heel erg voor diversiteit en inclusiviteit is, waarvoor ze te prijzen zijn, veel ondernemingen kunnen daarvan leren, toch iedereen in hetzelfde malletje wil gieten. Dus diversiteit van kleur, afkomst, geaardheid, e.d., oké maar qua zijn en over waar iemand als persoon wel of niet  in excellereert en dientengevolge wel of niet op z'n plek zit wordt vrij homogeen gedacht, krijg ik de indruk.

Conclusie van dit al is dat ik in maart en april zoveel mogelijk backoffice werkzaamheden doe, ik moet dan 'bewijzen' dat dat wel goed gaat. Maar u weet, wie een hond wil slaan vindt licht een stok. Eén van de directieleden had al laten vallen: 'Als hij niet gelukkig wordt van zijn werk worden wij er ook niet gelukkig van'. Dus is de kans zeer aanwezig dat het bedrijf niet verder met me wil. Vanuit hun positie bekeken wellicht begrijpelijk, als iedereen volgens hun zienswijze multi-inzetbaar moet zijn en ik dat nu eenmaal niet ben, moeten er keuzes gemaakt worden. Het is nog niet met zoveel woorden gezegd, maar ik ben niet uit de poppenkast gevallen en kan heel goed horen naar wat niet wordt verteld en wat er tussen de regels door schemert. 

Eind april loopt mijn contract af, dus eind deze maand zal ik horen over hoe en wat, denk ik zo. Is het jammer als het eindigt? Ja. Is het erg? Nee. Het is maar werk en in de huidige wereld zijn er wel ergere dingen aan de hand om je druk over te maken. Daarnaast behoor ik, zoals u weet, niet tot de mensen die hun bestaansrecht ontlenen aan hun werk. Er zal vast wel weer wat anders komen, en zo niet is er genoeg vrijwilligerswerk te doen. Het voordeel van aan de onderkant van de arbeidsmarkt opereren is dat bij het niet verlengen van een contract er qua financiën wel enige achteruitgang is maar nooit een hele grote aderlating. En ik heb er al ervaring mee na het faillissement in 2016. We gaan het zien.




zondag 20 maart 2022

Happy vibes week 12

Tadeusz Pankiewicz was een apotheker in Kraków toen de nazi's in 1939 arriveerden. De apotheek, Pod Orłem genaamd, was gelokaliseerd in het gedeelte van de stad wat de nazi's in 1941 aanwezen als Joods Ghetto. Alle niet Joodse zaken werden bevolen buiten het ghetto  hun bedrijf voort te zetten. Maar op één of andere manier kon Tadeusz de nazi's overtuigen om hem te laten blijven.

Hij ging vriendschappelijk om met de Duitse officieren en zo konden hij en zijn medewerksters Irena Drozdzikowska, Helena Krywaniuk en Aurelia Danek het ghetto in en uit lopen. Zij waren de enige niet Joden onder de 15.000 Joden die er werden vastgehouden. Tadeusz zorgde al jaren voor de mensen, nog voor de nazi's kwamen, en hij was van plan dat ook te blijven doen. Hij hielp de bewoners van het ghetto op allerlei mogelijke manieren met medicijnen en medische zorg, maar ook voorzag hij hen van haarverf zodat ze in vermomming konden ontsnappen. 

Toen de Gestapo-invallen steeds meer toenamen, waarschuwde hij voor aankomende acties en voorzag de bewoners van tranquilizers om verstopte kinderen stil te kunnen houden. Ook was zijn apotheek een ontmoetings- en schuilplaats voor de intelligentsia en ondergrondse activiteiten. Samen met zijn medewerksters ondernam hij talloze clandestiene acties, zoals het smokkelen van voedsel en informatie. Het ghetto van Kraków werd in maart 1943 ontruimd. De bewoners werden gedeporteerd naar Bełżec en Auschwitz waarmee Kraków 'Judenfrei' was.....maar niet helemaal. In een geheime kluis in de kelder van Pod Orłem lagen de Thorarollen en religieuze objecten die heilig zijn voor de Joden van Kraków veilig opgeborgen in afwachting van betere tijden. 

Op 10 februari 1983 kreeg Tadeusz een onderscheiding, 'Rechtvaardige Onder De Volkeren' voor zijn activiteiten om Joden te redden. In april van dat jaar werd de voormalige apotheek een museum en in 2003 werd het aangesloten bij het Gemeentelijke Historisch Museum van Kraków. Aan de activiteiten van Tadeusz en zijn medewerksters wordt in het museum uitgebreid aandacht besteed. 

De apotheek is ook te zien in de film 'Schindler's List' en Steven Spielberg heeft $40.000 gedoneerd voor het behoud van het pand. Tadeusz is in 1993 overleden op bijna 85 jarige leeftijd. 






Tadeusz op latere leeftijd. 


zaterdag 19 maart 2022

Weegschaal

Nee, mijn sterrenbeeld is stier. Dit blogje gaat over mijn nieuwste aanschaf: een personenweegschaal. Ik had er een, hoor, maar toen ik er een tijdje terug op wilde gaan staan bleek ie kapot. Ik had 'm al toen ik in de jaren tachtig in Den Haag voor het eerst een appartementje betrok, dus hij heeft het nog lang uitgehouden. Ik merkte aan mijn kleding en aan mijn reflectie in de spiegel dat er wat gewicht is bijgekomen. Nee, de term 'coronakilo's' zult u mij niet zien of horen gebruiken. Gewichtstoename is niet een van de symptomen van de pandemie. Dat doen we toch echt zelf. Daarnaast was sportschoolbezoek een aantal keer tijdens de lockdowns niet mogelijk. Er zijn dan mensen die direct naar alternatieven zoeken om in beweging te blijven. Ik behoor niet tot die mensen. Sterker nog, toen we een tijdje terug weer mochten, was ik zo gewend aan het niet meer sporten, dat ik het eigenlijk wel lekker vond en toen ik een week na de heropening nog geen aanstalten maakte om te gaan, trok ik mijn conclusie dat sportschoolbezoek er voor mij niet meer inzit en heb ik mijn abonnement opgezegd. 

Dit betekent niet dat ik nooit meer lid zal worden van een sportschool, maar nu even niet, geen zin meer. En als man van middelbare leeftijd is het ook geen noodzaak meer om nog in het volle licht te willen staan en te roepen: "neem mij!" Dank God dat die dagen voorbij zijn. Maar om nu jezelf te laten vervetten is dan weer het andere uiterste en dat dreigde wel. Ik heb niet echt een weegschaal nodig om dat te merken, maar het is wel fijn om te kunnen zien dat het is zoals het is. Of nou ja, fijn, meer een bevestiging van het onafwendbare. Maar denken dat je een weegschaal wilt kopen en het daadwerkelijk ook doen zijn twee verschillende dingen. Gisteren dan toch gedaan. Het is een elektronisch wonder dat, naast het aangeven van het gewicht, van alles kan meten, lichaamsvet en -vocht, bot- en spiermassa, caloriebehoefte en het kan ook met een app op de smartfoon zodat je 'thuis en onderweg altijd een overzicht hebt van de gemeten waarden'. Nou, u kent mij, daar doe ik vanzelfsprekend helemaal niks mee. Ik hoef alleen maar te weten wat ik weeg en of dat vermindert als ik mijn eetgewoonten wat aanpas. Dat is het. Wat vet, vocht, botten en spieren doen, I couldn't care less. 

Eén van de vele voordelen van oud zijn is dat je niet meer hijgend mee hoeft te doen met elke hype en nouveauté. Maar goed, ik weeg dus te veel en daarmee ga ik aan de slag. Niet als een randdebiel mezelf uithongeren of me meteen in een heel extreem eetregime storten. Ook ga ik bij gelegenheid lekker uit eten en neem dan gewoon wijn en toetjes en bij uitstapjes gaan we ook heerlijk uitgebreid lunchen en niet met een zakje meegebrachte boterhammetjes ergens rillerig op een bankje armetierig zitten zijn. Mijn laatste jaren moeten wel leuk zijn, maar een beetje letten op de gezondheid kan geen kwaad. En als deze weegschaal net zolang meegaat als de vorige, doet ie nog dienst lang nadat ik er niet meer ben. 





donderdag 17 maart 2022

Mr. Iglesias

U zult waarschijnlijk denken, n.a.v. de titel van dit blogje, dat het over de Spaanse charmezanger uit de jaren zeventig en tachtig, Julio of diens zoon Enrique zal gaan, maar nee. 'Mr. Iglesias' is de titel van een Amerikaanse sitcom die op Netflix is te zien. Vorige week heb ik de laatste aflevering van 'Seinfeld' gezien en ik was dus toe aan een nieuwe comedyserie. Ik zag een voorproefje van 'Mr. Iglesias' en ben blijven hangen.

Het is gesitueerd op een Amerikaanse openbare middelbare school waar stand-up comedian en acteur Gabriël 'Fluffy' Iglesias de hoofdrol speelt als leraar geschiedenis Gabe Iglesias. De leerlingen, die uit een wat lagere sociale klasse komen, zijn gek op hem. Diversiteit is het sleutelwoord van de serie, maar wat ik dan wel bijzonder vind is dat de karakters heel vet stereotiep zijn aangezet. De leraren en leerlingen zijn o.m. Afro-Amerikaans, Cubaans en Mexicaans, maar bevestigen alle vooroordelen die men zou kunnen hebben. Sherri Shepherd bijvoorbeeld, speelt de Afro-Amerikaanse directrice Paula Madison maar beantwoord aan elk cliché van een zwarte vrouw. Het is wel zo uitvergroot dat het weer grappig wordt, maar toch. 

Dit gezegd hebbende is het een leuke serie om, in mijn geval, onder het eten te bekijken. De serie heeft maar twee seizoenen en ik denk ook dat het wel goed is. Het speelt zich voornamelijk af in de klas van Mr. Iglesias, waar Gabriël goed zijn stand-up routine en vele imitaties kan laten zien, en de lerarenkamer en dat heeft zo z'n beperkingen. Geen hoogvlieger deze serie, maar onderhoudend, als je door de platitudes heen kan kijken. 

Mr. Iglesias met zijn leerlingen.

Mr. Iglesias met zijn collega's. 


woensdag 16 maart 2022

Herinnert U zich deze nog? #191

BRUCE SPRINGSTEEN
"TOUGHER THAN THE REST"
1988
Aantal weken: 13
Hoogste positie: 17

Mocht de video niet te zien zijn klik hier.

U zult begrijpen dat Ankie voorlopig nog wel in mijn gedachten blijft, zoals ik gisteren al schreef, herinneringen buitelen over elkaar heen. Zo kwam het plotseling weer in me op dat ze een grote fan was van Bruce Springsteen. Ik geloof dat ze ook naar concerten van hem is geweest.

Bruce maakte al platen sinds 1973 en brak in 1975 door met het album "Born To Run", maar toen in 1984 zijn album "Born In The U.S.A." verscheen kon werkelijk niemand meer om hem heen. Maar liefst zeven van de twaalf nummers op het album komen als single uit en worden, net als het album zelf, grote hits. De toen nog onbekende Courteney Cox, die later wereldberoemd zou worden als Monica in "Friends", speelt in de videoclip van de eerste single van het album "Dancing In The Dark" het meisje wat door Bruce uit het publiek wordt gepikt om met hem te dansen. 

Het is precies in Bruce z'n hoogtijdagen dat Ankie en ik elkaar leerden kennen, en zo ontvouwt zich de soundtrack van een leven. Dat je bij het horen van muziek of een enkel liedje wordt teruggeworpen in de tijd of aan iemand moet denken. Bij de muziek van Bruce moest ik altijd al even aan Ankie denken en aan de tijd van toen, maar nu nog even extra.

Dit "Tougher Than The Rest" komt uit 1988 en is mijn persoonlijke favoriet van Bruce. 




dinsdag 15 maart 2022

In Memoriam: Ankie Bronsgeest-Sebo

Zondagavond bereikte mij het in- en intrieste bericht dat Ankie Bronsgeest-Sebo is overleden. Het kwam keihard binnen. Ankie en ik waren collega's bij V&D halverwege de jaren 80. Naast het werk trokken we in die tijd ook veel met elkaar op. We namen samen pauze, kwamen bij elkaar thuis en gingen stappen. Ankie nam me ooit mee naar het roemruchte Paard van Troje in Den Haag. Bijna waren we roommates geweest toen ze op kamers ging wonen in, ik meen, de Adelheidstraat in Den Haag en er een kamer vrij kwam, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. We zijn in die jaren ook met de 'jongeren van V&D' op eigen initiatief naar de Efteling gegaan. Herinneringen buitelen over elkaar heen, lieve, gekke en dierbare herinneringen aan een geweldig leuke tijd en de regels uit het mooie lied 'Het Lachen' geven het zo mooi weer:

...maar uit een ver voorbij verleden
komt altijd weer omhoog in mij
als water in een woestenij
een lachen, lachen zonder reden
het lachen dat we samen deden...

Want wat hebben we vreselijk veel plezier en lol gehad met elkaar in die tijd, op het werk in de vestiging, de balanskamer in de hoofdvestiging op het Spui, het stappen, de uitstapjes, de bezoekjes aan elkaar. Maar zoals dat gaat, overplaatsing naar een ander filiaal, ander werk, verkering, verhuizing naar een andere stad, etc., je verliest elkaar uit het oog, maar voor altijd in het hart. 

Via social media kwamen we elkaar weer op het spoor. Ze was inmiddels getrouwd met Hans en samen kregen ze een zoon Danny. Dat ze trots was op haar gezin en heel gelukkig was, was duidelijk te zien in de posts en foto's die ze plaatste. Vrij spontaan werd er een paar jaar geleden een reünie georganiseerd met een etentje waarbij veel oud collega's aanwezig waren. Ankie en ik zochten elkaar als vanouds weer op en hadden honderduit te kletsen. De plannen om het nog eens over te doen werden gedwarsboomd door de pandemie. 

En dan zondagavond het bericht van haar zoon Danny:

'Mama is op 31 december gediagnosticeerd met acute leukemie. 
Zij is op 3 januari begonnen met haar behandeling. Dit is allemaal
heel goed gegaan tot haar verjaardag op 24 februari. Helaas
kreeg ze daarna erge bijwerkingen van de chemo. Afgelopen
woensdag kreeg ze een hartstilstand. Ze is gereanimeerd. 
Een dag later bleek er geen hersenactiviteit meer te zijn en is ze
een dag later overleden.'

Lieve, mooie, geweldige Ankie mocht maar 57 jaar worden. Dankbaar dat ik haar heb mogen kennen en voor alle dierbare momenten. Heel veel sterkte en alle liefde aan Hans, Danny, Ankie's moeder, familie en vrienden die haar zo dierbaar waren. Rust zacht, lieverd. 


V&D collega's

Naar de Efteling.











maandag 14 maart 2022

Dansen

In mijn jonge jaren vond ik niets heerlijker dan dansen als ik uitging. Ik was als één van de eersten op de dansvloer te vinden om er nagenoeg de hele avond te blijven. Ik moest er zaterdagavond aan denken toen ik nog voor tienen naar bed ging, vooral ook omdat ik destijds pas na twaalven op pad ging. Nu moet ik er niet meer aan denken om om middernacht de deur uit te gaan, maar voor tienen ter bedde gaan is weer het andere uiterste natuurlijk. Het had alles te maken met de drukke en intensieve werkweek tezamen met een maar weer eens opspelende rug. Ja, ik word oud, maar afgezien van die rug ben ik er senang onder. Gelukkig maar, niets is meer gênant dan mannen van rond de zestig die zichzelf nog tegen de klippen op als fit en jeugdig zien terwijl iedereen weet en ziet....

Die rug heeft alles te maken met de drukte op mijn werk, het is mijn zwakke plek dus als er iets van spanning of iets dergelijks opdoemt dan manifesteert zich dat daar en loop ik als een tachtigjarige. Ik ben er niet doorheen gegaan, dat is weer een ander soort pijn en dan kan ik letterlijk niets meer. Ik ken als rugpijnevaringsdeskundige onderhand de verschillende gradaties van rugpijn wel. 

Op mijn werk gaan er binnenkort wat dingen veranderen zodat het voor mij wat minder stressvol zal zijn dan nu het geval is. In dit stadium van mijn leven waarin het grootste gedeelte van mijn arbeidzame leven achter me ligt en ik nog een paar jaar te gaan heb moet het wel leuk blijven natuurlijk. Gelukkig werd er in het door mij geïnitieerde gesprek hierover goed en bergripvol op gereageerd en kwam men binnen één dag met een positief antwoord op de door mij aangedragen oplossingen. 

Die gaan per april in, dus tot die tijd nog even de tanden op elkaar. Maar dat gaat lukken, zal wel fijn zijn als mijn rug ook wil meewerken. Al zou ik willen dansen, het zou niet eens gaan. 





zondag 13 maart 2022

Happy vibes week 11

Hieronder ziet u de foto van Irena, de moeder van Richard Gillett, op 17 jarige leeftijd in 1940. Het is de laatste foto die van haar is gemaakt voor de Russen haar land binnen marcheerden, het huidige Oekraïne, haar en duizenden anderen in veewagons vervoerden naar Siberië.

Vijfentwintig jaar later was Richard samen met zijn moeder op een cocktailparty in de buurt van Londen. Ze raakten aan de praat met twee Russische mannen. Toen ze vernamen dat zijn moeder in Rusland was geweest vroegen ze: "Hoe bent u erheen gereisd?"

"Met de trein", antwoordde Irena.
"Vond u het landschap mooi?"
"Ja, het was prachtig."

Toen de Russen verder gingen om met anderen te praten, richtte Richard zich tot zijn moeder met alle ingehouden woede die hij in zich voelde: "Waarom vertelde je hen niet dat je helemaal geen landschap hebt gezien omdat je dertien dagen lang opgesloten zat in een veewagon zonder ramen?"

Ze antwoordde hem: "Richard, die twee mannen hebben mij niet in die veewagon gestopt".

Irena.



zaterdag 12 maart 2022

Kleine lichtpuntjes in donkere tijden

 "Zo ontroerend: op tramhalte Weesperplein zit een jong meisje in haar eentje nagels te lakken om geld op te halen voor Oekraïne 💙💛 Ik zit nu met gele nagels op mijn tram te wachten."

 
Protesterende Russen in Sint Petersburg.







"Zoontje 7yo is erg bezig met de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom. Hij: "Ik wil graag de vluchtelingen helpen omdat er oorlog is en ze alleen maar 1 koffer mee kunnen nemen." Hij is nu al flinke tijd bezig met lege flessen ophalen en er wordt gul gegeven!"


vrijdag 11 maart 2022

Toen was geluk... #107

Van sommige dingen zou je hopen en ook verwachten dat het er niet meer zou zijn, maar een rondje op het web leerde me dat het gewoon nog wordt verkocht. Ik moest er van de week zonder enige aanleiding aan denken. De vliegenplakstrip. Voor de geest komt bij mij een vakantie in de prille jaren zeventig naar Hierden of Eerbeek. Wij huurden daar een vakantiewoning nabij een boerderij met koeien in de wei, en ja, daar zijn vliegen. Dus hing er zo'n uitgerolde vliegenplakstrip met vliegenlijkjes aan een lamp of zoiets. Vaagjes herinner ik me dat mijn moeder er tegenaan is gelopen. Ik vind het een gruwelijk iets, zo'n vliegenplakstrip, wat een nare dood voor de vliegen, vastgeplakt zitten en langzaam sterven. Daarnaast vind ik het ook ranzig, en begrijp niet dat het nog in de handel is, laat staan wie zoiets nog koopt.

Het was trouwens een snoepfabrikant (!) die de vliegenplakstrip heeft uitgevonden, Theodor Kaiser. De eerste strips waren gedrenkt in een mengsel van vet, hars, olie en honing. In de jaren vijftig kwamen er ook strips op de markt die insecticide bevatten. De huidige strips werken op basis van natuurlijke ingrediënten omdat het gebruik van insecticide sinds 2007 in Europa is verboden. In mijn jeugd heb ik dus nog gewoon insecticide ingeademd, maar ja, er werd toen ook overal gerookt, tot de leerkracht in de klas aan toe, tevens heb ik zonder helm achterop de brommer gezeten bij mijn vader en auto's hadden geen autogordels. Dat ik het nog tot dit moment gehaald heb!







 



woensdag 9 maart 2022

III

Na de Tweede Wereldoorlog werd de oorlog daarvoor die van '14-'18 hernoemd. Deze stond te boek als Grote Oorlog, maar heette vanaf toen Eerste Wereldoorlog. En nu staan we dan aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog, hoewel ik zelf denk dat het al begonnen is, maar er zal pas later een precieze datum worden gekozen wat het startsein is geweest. Het binnenvallen van Rusland in Oekraïne op 24 februari j.l. lijkt me een goede kanshebber. 

Het gebeurt allemaal onder onze ogen, en dat is voor mij niet te bevatten. Ik heb in de loop der jaren veel boeken gelezen, films en documentaires gezien over met name de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog daarna. Verhalen van mensen die het hebben meegemaakt, die erover vertellen of die hun ervaringen hebben opgeschreven. Wat er vaak uit naar voren komt is dat men op het exacte moment niet precies wist wát er nu gebeurde en hoe verschrikkelijk het was. De mensen die het direct aanging, de Joden en iedereen die nét even anders was in WO II en de Indonesiërs in hun strijd om onafhankelijkheid van Nederland daargelaten, maar verder was men bezig om zo goed en zo kwaad als het ging te overleven tussen '40 en '45 en bezig met de wederopbouw in de jaren erna. 

In die tijd was er nog geen tv, laat staan alle mogelijkheden die wij nu kennen om via het wereld wijde web informatie te vergaren. Dus heb ik altijd gedacht dat nu we qua informatie alles nagenoeg live kunnen volgen zoiets als het willen wegvagen van een heel volk nooit meer zou kunnen plaatsvinden. Hoe naïef kun je zijn. In China zitten Oeigoeren in 'opvoedkampen' en sinds een ruime week loopt Rusland Oekraïne onder de voet met een welhaast middeleeuws aandoende invasie waarbij steden worden gebombardeerd en er miljoenen mensen op de vlucht zijn. 

In Rusland zelf krijgt de bevolking enkel maar te zien en te horen wat dictator en oorlogsmisdadiger Vladimir Poetin en zijn entourage wil. Zij die protest aantekenen tegen de invasie door middel van petities ondertekenen of daadwerkelijk de straat op gaan om te demonstreren, kunnen rekenen op gevangenisstraffen, hoge boetes of, ik vermoed, erger. Kinderen die bloemen neerlegden bij de ambassade van Oekraïne en een oude dame die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt en met een protestbord liep zijn door de politie ingerekend. Als je zo bang bent voor je eigen bevolking dat je kinderen en oude van dagen laat oppakken, geeft het duidelijk aan dat je zelf ook wel weet dat de weg die je bewandelt niet de juiste is. 

Valt het u ook op dat er niemand is die naar Rusland vlucht voor veiligheid? Sterker nog, er zijn genoeg Russen die het absoluut niet eens zijn met de dictator en zijn acties waarvan sommigen Rusland verlaten en met de trein naar Finland vluchten. Door de sancties nog de enige mogelijkheid, maar voor hoelang nog? En waar ik voor vrees is dat China, die weigert stelling te nemen in het veroordelen van de Russische inval, de doorn uit hun oog gaan halen en Taiwan zal gaan aanvallen wat zij nog steeds zien als een 'afvallige provincie'. Ik heb zo het idee dat ze daar al verder mee zijn dan we allemaal denken. Kijk maar hoe Hong Kong, ondanks alle protesten, vrij snel onder Chinees gezag is komen te staan. 

Kortom, dankzij alle informatievoorzieningen van nu gebeurt er onder onze ogen waarvan we zeiden: 'dat nooit meer'. Gaan leugenachtige regimes voor wie een mensenleven niet telt ook in Europa gewoon hun gang. Dat het voor megalomane dictators in de regel nooit zo heel goed afloopt is een schrale troost, eerst worden er uit hun naam talloze mensen, zowel van de eigen bevolking als die ze tot vijand hebben verklaard, in dood en ellende gestort. 

Dan heb ik het nog maar niet over de laagschedeligen hier, extreem rechts gezinden, de voormalige wapjes, die in al hun tergende domheid in Vladimir wel een goede leider zien en zijn acties kunnen begrijpen, om in één adem te roepen dat we hier in een dictatuur leven vanwege de keuze om gevaccineerd te worden tegen een pandemie en de maatregelen die getroffen worden om verspreiding enigszins tegen te gaan. Fanboy Thierry tweet dat de militairen van zijn natte droom Vladimir in Oekraïne 'extreem mild handelen'.

Gelukkig zie ik in deze oorlogstijd, want dat is het, ook veel mooie initiatieven en dingen gebeuren. Blijf in het goede geloven, hoe zwaar en moeilijk dat nu ook lijkt.