Schaamte op mij, omdat ik onlangs het derde en laatste seizoen van 'Derry Girls' op Netflix heb gezien en u er nog niet op attent heb gemaakt. Oorspronkelijk uitgezonden op Channel 4, maar nu dus ook te zien op Netlfix. Seizoen één en twee waren te zien in 2018 en 2019. Seizoen drie was bedoeld voor 2020, maar door Covid is deze pas dit jaar uitgekomen.
Het verhaal speelt zich af in Noord Ierland in (London)Derry in de jaren negentig ten tijde van The Troubles, het etnisch-nationalistische conflict, welke is begonnen in 1960 en eindigde met de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord op 10 april 1998. Maakster Lisa McGee, geboren in Derry wilde het verhaal uit haar jeugd in Noord Ierland vertellen en heeft in de serie een perfecte mix gemaakt van fictie en de actuele gebeurtenissen van toen, met, ondanks dat het een serieuze zaak betreft, ook veel humor in de verhaallijnen van de hoofdpersonen, vijf tieners die opgroeien in die bizarre tijd.
We maken kennis met Erin Quinn (Saoirse-Monica Jackson) haar nichtje Orla McCool (Louisa Harland) hun vriendinnen Clare Devlin (Nicola Coughlan) en Michelle Mallon (Jamie-Lee O'Donnell). De Londense neef van Michelle, James Maguire (Dylan Llewellyn), maakt de vijf tieners om wie de serie draait compleet. De humor begint meteen al omdat James uit Londen komt en met een Londens accent spreekt denken ze dat hij voor zijn veiligheid beter niet naar een jongensschool kan gaan en is hij de eerste mannelijke student aan Our Lady Immaculate College. De rode draad door de serie is dat, vanwege zijn omgang met de vier meiden, hij op een meisjesschool zit en best wel zachtaardig is, er wordt aangenomen dat hij homo is, ondanks zijn steevaste ontkenning, daar wordt gewoon geen acht op geslagen.
De vier meisjes zijn heel uitgesproken maar ook heel verschillende types, Erin is vrij ambitieus en heeft literaire aspiraties, Orla is nogal excentriek en leeft in een eigen gedachtewereld, Clare is vaak de meest verstandige en voor reden vatbaar al is ze bij tijd en wijle enigszins hysterisch, Michelle is de meest losgeslagen, altijd bezig met alcohol, sex en drugs, constant vloeken en de meeste problemen waarin de groep terecht komt, komen door haar.
Daarnaast zijn er nog de diverse familieleden en scholieren die stuk voor stuk hilarisch zijn. Mijn favoriet is Sister Michael (Siobhán McSweeney) een non en hoofd van de school waar de vijf opzitten. Zij voert een ijzeren bewind en vindt alles wat de leerlingen doen bij voorbaat al verschrikkelijk en vervelend. Non zijn is voor haar meer een beroep dan een roeping.
Mooi is het dat ook goed in beeld wordt gebracht hoe het in die tijd was met militairen op straat en de spanning die altijd voelbaar was, soms met echte nieuwsbeelden uit die dagen. Nu 'Derry Girls' op Netflix wereldwijd te zien is, krijgen Lisa en de acteurs berichten uit de hele wereld en daar zijn ze aangenaam door verrast omdat de situatie van destijds alweer zo lang geleden is en voor een vrij klein gebied gold. In Noord Ierland wordt de serie terecht unaniem omarmt. Kunstenaars Karl Porter, Raymond Boner en Dave O'Hara hebben een muurschildering van de vijf hoofdpersonages gemaakt in Derry. Een toeristische trekpleister, vooral nu de serie, zoals gezegd, wereldwijd kan worden bekeken.
Ik raad de serie ten zeerste aan, zeker om de absurde humor, Noord Ierse humor is weer zo anders dan de Britse, maar ook om de gevoelige momenten, waarbij gerust een traantje kan worden weggepinkt, met een heel mooie zinderende finale van het laatste seizoen.
|
James, Clara, Michelle, Erin en Orla. |
|
Typisch Sister Michel |
|
De vijf acteurs bij de muurschildering in Derry. |