De bekroonde kinderboekenauteur Pim Lammers was heel bewust door het CPNB gekozen om het Kinderboekenweekgedicht 2023 te schrijven. Zijn kinderboeken gaan over het zeer actuele thema om als kind jezelf te kunnen zijn. Maar de afgelopen dagen kwam er kritiek op die keuze naar aanleiding van een literair verhaal voor volwassenen wat Pim in 2015(!) heeft geschreven. Het gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Doodsbedreigingen zijn zijn deel en Pim heeft daarom besloten voor zijn eigen veiligheid en dat van zijn dierbaren om zich terug te trekken. 'Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard. De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken.'
De gristelijke actiegroep 'Gezin in Gevaar' sprak van een 'pedofilie-activist'. We hebben het over een groep die meent dat het fictieboek de bijbel de enige waarheid verkondigt. Het fictieve verhaal van Pim zal in hun beleving dan ook wel echt zijn. Daarnaast komt kindermisbruik juist in die streng gelovige kringen toch best vaak voor. De extreemrechtse huisjesmelker Wybren van Haga en partijvoorzitter van het onbeduidende splinterpartijtje Belang van Nederland meende er Kamervragen over te moeten stellen. En alsof dat nog niet debiel genoeg is, heeft de eenhersencellige zus/nicht/tante van Jan Smit, Monique, als moederhartloeder of iets dergelijks ook gemeend er iets van te moeten vinden. De vrouw uit het inteeltdorp Volendam die nooit verder is gekomen met lezen dan een Bouquetreeksboekje.
Dit alles heeft dus geleid tot doodsbedreigingen aan Pim. Fragmenten uit het desbetreffende verhaal werden zonder context gedeeld op de socials en de Gerda's en Arie's van deze wereld waren maar weer eens boos, want stel dat hun Gewenste Kind n.a.v. het Kinderboekenweekgedicht meer van de schrijver zou willen weten en op het wereld wijde web op zoek zou gaan en dan op dit verhaal voor volwassenen zou stuiten. Nou, ik heb nieuws voor jullie, een paar klikjes en hele pornofilms kunnen jullie schatjes bekijken waarbij vergeleken Pim's verhaal voor volwassenen klein bier is.
En dan, wat te doen met boeken voor volwassenen als 'Lolitia' van Nabokov, 'Voor een verloren soldaat' van van Dantzig, 'Mijn meneer' van van Lieshout of recentelijk 'Lessen' van McEwan? En zouden ze weten dat kinderboekenschrijvers Roald Dahl in het echt geen kinderen at en Paul van Loon in het echt geen weerwolf is?
U merkt, je kunt een boekenmens na 35 jaar uit de boeken halen, maar mijn literaire hart blijft kloppen en ik ben allergisch voor dit soort enge censurering, of in dit geval cancelling, omdat een aantal ongeletterde kleingeestigen fictie niet van realiteit kunnen onderscheiden, laat staan begrijpend kunnen lezen. En in al hun laagschedeligheid meteen beginnen met (doods)bedreigingen. Daarom #TeamPimLammers.
U heeft heel wat te lezen deze maandag, want zo'n anderhalf jaar geleden had ik ook al een blog geschreven over Pim inclusief een mooi gedicht van zijn hand:
Omdat ik nu alweer zeven jaar niet meer 'in de boeken' zit, heb ik de opkomst van auteur Pim Lammers gemist. Pim debuteerde in 2017 met zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken is' met illustraties van Milja Praagman. Het is het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Het werd in 2018 bekroond met een Zilveren Griffel. Daarna volgenden o.m. 'De boer en de dierenarts' over de liefde tussen twee mannen, 'Een tent vol' een boek vol weetjes over het circus en 'Het grote kleine monster' over monsters en stoer zijn.
Ik kwam over Pim te weten door iets wat hem is overkomen, hij was tijdens de afgelopen Kinderboekenweek, zoals wel vaker, uitgenodigd om op een basisschool dichtworkshops te geven. Pim vindt dat geweldig leuk om te doen en de kinderen voor wie hij het doet ook. Maar deze Kinderboekenweek is hij tot twee keer toe op het laatste moment afgebeld. Twee scholen hadden ontdekt waar zijn boeken over gaan en besloten dat hij niet meer welkom was in de klas. Pim heeft de directeurs van die scholen het volgende bericht gestuurd welke hij op Twitter heeft gedeeld:
Beste schooldirecteur,
Vandaag zou ik eigenlijk op uw school voor de klas staan. ik had het al helemaal voorbereid: gedichten verzameld, opdrachtjes bedacht. En ik had er zin in, de kinderen hopelijk ook. Maar twee dagen geleden werd ik door iemand van uw school afgebeld: de onderwerpen waar ik over schrijf, gender- en seksuele diversiteit, passen niet bij 'de identiteit van de school'.
Een filmpje op uw website begint met de zin: 'Iedereen is welkom hier'. Maar waarom mocht ik niet komen? Of, nou ja, ik mócht wel komen - zolang ik het dan maar niet ging hebben over 'bepaalde onderwerpen'. Mocht ik niet voorlezen uit 'Het lammetje dat een varken is'? Moest ik mijn vriend verzwijgen als er door een kind werd gevraagd of ik een vriendin had?
Het is 2021 en we leven in Nederland. Hoewel ik vaker negatieve opmerkingen heb gekregen op mijn boeken, had ik niet verwacht dat ik geweigerd zou worden op een basisschool.
Het telefoontje deed pijn - ik zat zelf in groep 7 toen ik voor het eerst verliefd werd op een jongen. Het was een verwarrende en vooral ook eenzame periode: ik wist niet wat het woord 'homo' precies betekende en ik dacht dat ik de enige was die zich zo voelde. Het had me heel erg geholpen als er op mijn school open over gesproken werd. Of als ik mezelf had teruggezien in films, op SchoolTV, in kinderboeken. Al was het maar in een gedicht dat een schrijver zou hebben voorgelezen tijdens een dichtworkshop.
Ik moet denken aan alle klassen die ik vandaag zou ontmoeten. Aan de jongens die verliefd worden op jongens, aan de meisjes die verliefd worden op meisjes. Wist u eigenlijk dat er in elke klas gemiddeld één kind zit dat zich niet helemaal thuis voelt binnen de hokjes 'jongen' en 'meisje'? Ik heb met ze te doen. Een school hoort een veilige omgeving te zijn, een omgeving waar kinderen zich thuis voelen en zichzelf kunnen, durven en mogen zijn. Een school als die van u kan verregaande gevolgen hebben voor deze kinderen, niet alleen op jonge maar ook op latere leeftijd.
Hieronder staat een gedicht van mij dat ik in deze Kinderboekenweek nog heb voorgelezen aan een groep 7. Eén jongetje zei meteen daarna: 'Maar dat hoeft helemaal niet stiekem, dat mag gewoon, hoor!'
Hij had gelijk: op zijn school hoefde het helemaal niet stiekem, op zijn school mocht het gewoon. Was dat ook maar zo op uw school.
Wat jongens niet mogen doen
Nick en ik zijn jongens
en er is veel dat jongens niet mogen doen:
-tot half drie opblijven om enge zombieseries te kijken
-op schooldagen bij elkaar logeren
-met losse handen fietsen
-de schrobzaag en de klopboormachine meenemen naar de hut
-schelden met het woordje ...
-spieken tijdens het veel-te-moeilijke-woorden-dictee
-laten spieken tijdens het veel-te-moeilijke-woorden-dictee
-praten over wie het sterkst is, de beer of de leeuw, terwijl de juf een som staat uit te leggen
-toch nog 'de leeuw natuurlijk' zeggen
-naast elkaar zitten in de klas
-zonder papa en zonder ladder een bal pakken van het dak
-een tweede slokje bier proeven
-mama vragen wat we gaan eten als ze in de yoga-houding zit
Wij zijn jongens
en er is zó veel dat jongens niet mogen doen.
Daarom geef ik Nick
alleen in het geheim,
alleen als niemand het ziet,
een zoen.
© Pim Lammers
|
Pim Lammers.
|