dinsdag 8 april 2025

Lam naar het slachthuis

Vandaag, 8 april, is het Wereld Romadag. Het Romaanse volk werd in de Tweede Wereldoorlog ook vervolgd en vermoord en tot op de dag van vandaag ervaren zij nog steeds discriminatie en stigmatisatie. Vandaag wordt daarbij stilgestaan maar ook bij hun rijke en interessante cultuur.

Zoals u wellicht nog weet resulteerde mijn vorige bezoek aan de tandarts in een afspraak voor wat reparaties. Die afspraak was gisteren, maar eind maart kreeg ik bericht dat de tandarts die ik had de praktijk ging verlaten en zij het met een gerust hart overdroeg aan een ander. Jammer, want ik was blij met haar, en zeker nu er wat moest gaan gebeuren komt zo'n overstap niet echt lekker uit.

Zelf had ik al gekeken naar die kies waar een stukje vulling van was afgebroken, en zag dat het meer vulling dan kies was, maar goed, wie ben ik? Gisteren ging ik dus als een lam naar het slachthuis niet wetend wie zich met mijn gebit ging bezighouden. Een jongeman met zelf prachtige tanden en zijn leuke assistente heetten mij stralend welkom en eenmaal in de stoel kwam al gauw naar voren dat dit wel een ding ging zijn. De kies in kwestie is de laatste kies rechtsboven en er was niet zoveel meer te redden dus ik die eigenlijk best een kroon op m'n hoofd verdien, krijg er nu een in m'n mond. 

Ik heb 40 jaar geleden al eens een kroon laten zetten, en dat is zo goed gedaan dat ik niet meer weet welke kies het is, enkel op röntgenfoto's van de tandarts komt naar voren waar ie zit. Het gaat nu heel anders dan toen, ik weet nog dat ik destijds moest happen en eerst een noodkroon kreeg, die zo goed vast zat dat het nog een gedoe was om die er uit te krijgen. Zo niet nu, gisteren werd alles in stelling gebracht om de kroon te gaan plaatsen. Ik werd verdoofd, want het is wel een soort mini-operatie. Ik zat in de wachtkamer te wachten om de verdoving te laten inwerken en de tandarts haalde nog even iets uit z'n auto en kwam terug met een zwart koffertje. "Zo" zei ie lachend in het voorbij lopen, "hier zit het allemaal in." Een dame die ook zat te wachten zei: "Nou, dat belooft wat". "Ja", reageerde ik "ik heb daar thuis de boormachine in zitten."

Vanwege de lastige plek van de kies was het een heel gedoe om 'm kroon-klaar te maken, maar het is gelukt met veel toeters en bellen in m'n mond. Volgende week maandag lig ik weer in die stoel en dan wordt ie geplaatst, niks geen noodkroon, meteen het echte werk, zo gaat dat nu, alles digitaal. 

Groot gedeelte van de dag gelopen met een gezicht of ik een beroerte had gehad, vanwege de verdoving. Mensen gingen ineens harder tegen me praten en in lettergrepen spreken tijdens het boodschappen doen. Koffie drinken werd een uitdaging. Het hele gebeuren is meteen een goede investering van m'n transitievergoeding, anders zou ik er toch maar gekkigheid mee doen. 



maandag 7 april 2025

Nutteloze weetjes

Vandaag, 7 april, is het Nationale Collegadag. Zelf heb ik geen collega's maar als u die wel heeft, geef hen es een complimentje. 

Statische elektrische schokjes kunnen tot 20.000 volt oplopen, maar zijn
onschadelijk vanwege de korte tijd, microseconden, dat het duurt. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Charles Dickens hield zich aan een strikt schema. Hij werkte dagelijks
van 9.00 tot 14.00 uur. Hij schreef 28 boeken en meer dan 200 essays 
zonder dat hij meer werkte dan vijf uur per dag.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
De 47e president van de Verenigde Staten, een veroordeelde crimineel, 
wordt gezien als de slechtste president ooit. Zo kondigde hij met veel 
misbaar nieuwe importheffingen aan voor, op Rusland na, alle landen.
Ook eilanden waar geen mensen wonen, enkel pinguïns, ontkwamen
er niet aan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Een medewerker van Kodak vond de eerste digitale camera al in 1975 uit.
Maar het bedrijf heeft dat idee ver weg gestopt omdat men bang was dat 
het hun film business zou schaden. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dolfijnen kennen zoiets als een 'bromance'. Twee mannetjesdolfijnen 
kunnen tot zeker 15 jaar met elkaar optrekken en elkaar helpen bij het
aantrekken van vrouwtjes. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In 1985 is een medewerker van Coca Cola ontslagen vanwege een 
verloving met iemand van Pepsi. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
In een grot in Frankrijk zijn voetafdrukken gevonden van een jongen van 
ongeveer 10 jaar van 26.000 jaar geleden. Daarnaast ook pootafdrukken
van een wolf of grote hond. Deze ontdekking geeft het oudste bewijs aan
van relaties tussen mens en hondachtigen.





zondag 6 april 2025

Find me in Paris

Vandaag, 6 april, is het de Internationale Dag van de Aseksualiteit. Ik heb het bij gelegenheid over de lhbti+ gemeenschap, omdat het best wel veel letters zijn, maar onder + valt dus ook de A van aseksualiteit. Aseksuelen voelen geen enkele seksuele aantrekkingskracht tot wie dan ook, maar binnen die groep zijn er ook weer vele grijstinten.

Sinds enige tijd volg ik de serie 'Find Me In Paris' op Netflix. Of die titel net zoals 'Emily In Paris' in alliteratie dient te worden uitgesproken weet ik niet, dat laat ik aan u. Het gegeven voor de serie klinkt heel interessant, een meisje, of liever gezegd een prinses, Lena (Jessica Lord), wordt uit 1905 plots naar 2018 getransporteerd doordat haar vriendje, Henri (Christy O'Donnell), zonder dat hij dat weet uit een familie van tijdreizigers komt en haar een ketting geeft waardoor dat gebeurt. De uitwerking ervan had wat mij betreft beter, of liever gezegd wat geloofwaardiger gekund. 

Beurtelings zijn we in 2018 en 1905 waar Henri alles op alles zet om Lena weer terug te halen, achterna gezeten door de Timecollectors. Het grootste gedeelte van de setting is in en om de balletschool van de Opéra de Paris, want Lena is balletdanseres. Het is een tiener-comedy-drama-science fiction verhaal, alle clichés worden uit de kast gehaald en er wordt natuurlijk veel gedanst. Voor de wat moeilijkere balletdansen zijn er bodydoubles, dat vermoeden had ik al en het wereld wijde web bevestigde dat. Ik merkte het aan hoe die dansscènes zijn gefilmd. 

Veel gebeurtenissen in de verhaallijnen hebben heel wat haken en ogen. Lena heeft bijvoorbeeld helemaal niet zoveel moeite om zich aan het leven van meer dan honderd jaar later aan te passen, ze heeft binnen no time een mobiel en maakt filmpjes. En als Henri dan in de toekomt aankomt rent ie over straat langs auto's en andere zaken die hij helemaal niet kent, maar verblikt of verbloost niet. Maar ondanks dat is het wel een vermakelijke serie om te zien, misschien ook wel omdat het allemaal wat simplistisch wordt voorgesteld. Er zijn drie seizoenen van, gemaakt tussen 2018 en 2020, en seizoen één is sinds vorig jaar op Netflix te zien. Een aanrader? Het is wat eendimensionaal, maar het verhaalgegeven is wel weer grappig, dat ik er toch naar blijf kijken. U moet maar zien wat u ermee doet.

Lena en Henri. 

Rory J. Saper (Max), Hannah Dodd (Thea), Hiran Abeysekera (Dash), Eubha Akilade (Ines),
Castle Rock (Jeff) en Jessica Lord (Lena).

Hilarisch in de serie zijn de Timecollectors:
Luca Varsalona (Clive), Seán Óg Cairns (Frank) en Lawrence Walker (Pinky)